Malësor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Malësor apo Malsor (shqiptuar Malesor) është fjala për të identifikuar malësorët dhe banorët shqiptarë të Malësisë në Shqipëri dhe Mal të Zi.[1]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala rrjedh nga fjala ilire për pyllin, "mal" dhe "sor" (banues), pra një banor malor.[2]

Sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni më i gjerë etnografik përbëhet nga një kongregacion i shtatë klaneve Shqiptare: Hoti, Gruda, Kelmendi, Kastrati, Shkreli, Trieshi dhe Koja e Kuçit - pesë parët që përbëjnë 5 malet e Malësisë. Ne Kosovë, banoret e Rugoves denocuen si Malesor me tradita te Malesis së Madhe. Historitë e klaneve përkatëse (dhe kështu të gjithë rajonin) janë bashkimi i dy historive dhe gjenealogjive të kaluara gjatë transmetimeve brez pas brezi. Sod figuron edhe emri Malesor.

Referim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ https://www.scribd.com/document/74618427/104-Illyrian-Albanian-Toponyms
  2. ^ https://albanianstudies.weebly.com/illyrian-language.html