Malli për Mëmëdhenë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Malli për Mëmëdhenë.jpg

"Malli për Mëmëdhenë" Album me Autorë Batjar Bega & Sokol Bega. Shtëpia botuese "MediaPrint". Faqe 287. ISBN 978-99956-18-85-8


Albumi "Malli për Mëmëdhenë", është një ndërthurje e vjershave të vjershëtorëve tanë që i këndojnë Shqipërisë, me fotografi me bukuritë e rralla të natyrës shqiptare të krahinave të ndryshme të vendit tonë dhe me dorëshkrime të vërteta të vjershëtorëve shqiptarë të sjella në këtë album. Me vjershat që i kushtohen Flamurit Kombëtar, Gjuhës Shqipe, Bukurive të Shqipërisë, Mallit për Mëmëdhenë, synohet rizgjimi në zemrat e shqiptarëve të asaj ndjenje të madhe dashurie për Shqipërinë, për vendin e të parëve të tyre, për vendlindjen e tyre, në mënyrë të veçantë të atyre shqiptarëve, që në kohë të ndryshme, janë larguar nga Shqipëria, duke mërguar drejt vendeve të tjera, për të kërkuar kështu "Tokën e Premtuar". Janë vjersha që kanë dalë nga shpirti i secilit prej tyre, janë shprehje malli dhe dashurie, në një kohë kur ata vetë ndodheshin larg brigjeve të Mëmëdheut të tyre, larg atyre maleve, fushave, lumenjve, larg fshatit e asaj kasollës në të cilën qenë lindur, rritur dhe ku, ndoshta, jetojnë ende të afërm të tyre. Përmes vjershave të sjella këtu, si edhe përmes fotografive dhe dorëshkrimeve të vërteta të vjershëtorëve të paraqitur në këtë libër, kërkojmë edhe një here, të ringjallet ajo ndjenjë e shenjtë e atdhedashurisë, e krenarisë për flamurin, kombin, për gjuhën shqipe, dhe kjo, jo vetëm për shqiptarët e mërguar, por edhe për shqiptarët në Shqipëri, sepse, një ndjenjë e tillë, në mos është zhdukur krejt, është zvogëluar së tepërmi. Përmes këtij punimi, është synuar gjithashtu, që bukuritë e natyrës shqiptare, ato bukuri që kanë mahnitur dhe frymëzuar shkrimtarët tanë, qoftë ata të Rilindjes Kombëtare, qoftë edhe ata të periudhave historike dhe kulturore më të hershme dhe më të vona, të shprehura aq bukur dhe ëmbël me vargjet e vjershëtorëve, të shoqërohen dhe të ilustrohen edhe me fotografi nga shumë krahina të Shqipërisë që tregojnë natyrën e bukur dhe të pakrahasueshme të Shqipërisë.


Treguesi i vjershave:

  • E para pjesë: Flamuri – shenja e kombit

1) Hymni i Flamurit / Fan S. Noli

2) Betimi mi flamur (Hymni Patriotik) / Asdreni

3) Për Mëmëdhenë / Mihal Grameno

4) Lulekuqja / Asdreni

5) Flamuri kombëtar / Asdreni

6) Kuq e Zi / Vinsent Prennushi

7) Grueja Shqyptare / Amë e bí (1, 2, 3) / Vinsent Prennushi

8) Cilët jemi! / Asdreni

9) Liria / Ndre Mjeda

10) Lundra dhe flamurtari / Lasgush Poradeci

  • E dyta pjesë: Gjuha – njësimi i kombit

1) Gjuha Shqipe / Ndre Mjeda

2) Gjuha Shqype / At Gjergj Fishta

3) Fjalët e Qiririt / Naim Frashëri

4) Korça / Naim Frashëri

5) Gjuha Jonë / Naim Frashëri

6) Gjuhës shqype / Hilë Mosi

  • E treta pjesë: Malli – dashuria për mëmëdhenë

1) Zë nga dheu i huaj / Gjerasim Qiriazi

2) Atdheut / At Gjergj Fishta

3) Mall / Hilë Mosi

4) Dashuria e Atdheut / Gjerasim Qiriazi

5) Mori Shqypni (1, 2) / Pashko Vasa

6) Nji lules së veshkun / Filip Shiroka

7) Zjarri i atdheut / Andrea Varfi

8) Vdekja e mëmës / Koto Hoxhi

9) Zogu në kafaz të Horjatit / Leonard de Martino

10) Fyelli / Naim Frashëri

11) Bilbili / Naim Frashëri

12) Shko Dallëndryshë (1, 2) / Filip Shiroka

13) Dallëndryshë eja! (1, 2) / Filip Shiroka

14) Malli për Atdhe (1, 2) / Ndre Mjeda

15) Dëshirim i Mëmëdheut / Thoma Avrami

16) Dëshirë / Asdreni

17) I burgosuni / Hilë Mosi

18) Malli i vjershëtorit / Lasgush Poradeci

19) Vaji i Bylbylit (1, 2, 3, 4) / Ndre Mjeda

20) I tretuni (1, 2, 3, 4, 5) / Ndre Mjeda

21) Vjeshta / Ndre Mjedja

22) Zogu / Xhevat Beqaraj

23) Ku kemi lerë? / Andon Zako Çajupi

24) Malli i Shqipërisë / Andon Zako Çajupi

25) Vler’ e Atdheut / Asdreni

26) Zogjtë / Ismail Kadare

27) Dëshirë / Andon Zako Çajupi

28) Moj Nënë Shqipëri / Françesk Altimari

29) Shtëpia ime / Asdreni

30) Dhembkë / Asdreni

31) Atdheu është dhimbje / Fatos Arapi

32) Vrull / Zef Serembe

33) Udhëtim – mërgim / Nikolla Ivanaj

34) Lamtumirë (I debuemi) / At Gjergj Fishta

35) T’la me shëndet / Nikolla Ivanaj

36) Pse? / Nikolla Ivanaj

37) Sërgjyn në bjeshkë / Nikolla Ivanaj

38) Lark vatrës (1, 2) / Asdreni

39) Shqypnisë / At Gjergj Fishta

40) Malli im / Hilë Mosi

41) Lules sime / Hilë Mosi

42) Sa të dua o Shqipëri! / Pashko Vasa

43) Lules që m’dërgoi nana e eme / Filip Shiroka

44) Nji vjershë e Jakin Shkodrës / Filip Shiroka

45) Shqypnia (1, 2) / Filip Shiroka

46) Shqipërisë / Asdreni

56) Shqypnia (1, 2) / At Gjergj Fishta

47) Shpreh / Naim Frashëri

48) Malli i Atdheut / Asdreni

49) Lutja e poetit për Shqipërinë / Naim Frashëri

  • E katërta pjesë: Bukuritë e Shqipërisë – bekime të Zotit

1) Kanga e Shqypnisë / Pjetër Zarishti

2) Shqipëri, o jetëgjatë / Naim Frashëri

3) Mejtimi (1, 2) / Naim Frashëri

4) Perëndim dielli në verë / Asdreni

5) Bagëti a Bujqësia (1, 2, 3, 4, 5) / Naim Frashëri

6) Përse? / Naim Frashëri

7) Mëma e varfër / Gjersaim Qiriazi

  • E pesta pjesë: Tradhëtorët – turpi dhe mallkimi i kombit

1) Nji andërr / Filip Shiroka

2) Krerëve tradhëtorë / Asdre

3) Tradhëtorët / Naim Frashëri

4) Anës lumenjve / Fan S. Noli

5) Shkëndijë e diellit ndaj Manushaqes (1, 2) / Naim Frashëri

6) Hakërrim (1, 2) / Ali Asllani

7) Flamuri (1, 2) / Faik Konica –

8) Ngrihuni, ju vegjëlia! / Sali Butka

9) Shqypëja e Shqypëniës (1, 2) / Nikolla Ivanaj

10) Atdhedashuni / Filip Shiroka

  • E gjashta pjesë: Prehja në Mëmëdhe – dëshirimi i fundit i vjershëtorit

1) Dëshira ime / Asdreni

2) Po, atje, n’atëdhé të dashtun! / Nikolla Ivanaj

3) I sëmuri në dhe të huaj / Asdreni

4) Po të vdes në dhe të huaj / Mitrush Kuteli

5) Atje / Asdreni

6) Dua / Asdreni

7) Ndë mërgim (1, 2) / Asdreni

8) Mi vorr të nanës! / Nikolla Ivanaj

9) Bylbilit / Filip Shiroka

10) Kur sytë e mi t’i mbyll / Asdreni