Manès Sperber

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Manès Sperber (12 dhjetor 1905 – 5 shkurt 1984) është shkrimtar, eseist dhe psikolog austriako-francezë.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sperber lindi në një familje haside. Ai ishte djali i David Mechel Sperber[1] and the older brother of Milo Sperber i cili ishte aktorë.

Në verën e vitit 1916, familja e tij u zhvendosën prej luftës në Vjenë, ku Sperber humbi besimin, refuzoi që ta bëj bar mitzvah, u bashku lëvizjes rinore jehude Hashomer Hatzair.

Në vitin 1927, ai shkoi në Berlin dhe u bashkua partisë komuniste. Ai ligjëroi Berliner Gesellschaft für Individualpsychologie, institut për psikologji individuale në Berlin.

Pasi Hitleri u ngrit në fuqi Sperber u morr në burg, por ai u lirua pas disa jave me arsyetimin se ai ishte një shtetas austriak. Së pari u emigrua në Jugosllavi dhe pastaj më 1924 në Paris ku punoi me Willi Münzenberg.

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas luftës më 1945, Sperber u kthye në Paris dhe punoi si shkrimtar dhe si botues në shtpinë botuese Calmann-Lévy.

Manès Sperber është autor i një trilogji romae: Si Loti në Oqean: Një Trilogji (1949-1955); e një trilogji autobiografike: All our Yesterdays (1974-1997), dhe ese të shumta në filozofi, politikë, letërsi, dhe psikologji.

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manès Sperber është babai i historianit italian it:Vladimir Sperber dhe shkencëtarit francezë Dan Sperber. Gruaja e tij e parë, Miriam Sperber, emigroi në Champaign, Illinois, dhe u bë këshilltare në Qendrën Psikologjike dhe Këshillimore.

Vëllai i tij Milo Sperber ishte aktorë anglezë. Milo kaloi jetën e tij duke udhëtuar nëpë Britani duke lexuar veprat e vëllait të tij.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Charlatan und seine Zeit (1924, ver. 2004)
 • Alfred Adler (1926)
 • Zur Analyse der Tyrannis (1939)
 • Die Achillesferse (1960)
 • Zur täglichen Weltgeschichte (1967)
 • Alfred Adler oder Das Elend der Psychologie (1970)
 • Leben in dieser Zeit (1972)
 • Wir und Dostojewski: eine Debatte mit Heinrich Böll u.a. geführt von Manès Sperber (1972)
 • Individuum und Gemeinschaft (1978)
 • Sieben Fragen zur Gewalt (1978)
 • Churban oder Die unfaßbare Gewißheit (1979)
 • Der freie Mensch (1980)
 • Nur eine Brücke zwischen gestern und morgen (1980)
 • Die Wirklichkeit in der Literatur des 20. Jahrhunderts (1983)
 • Ein politisches Leben - Gespräche mit Leonhard Reinisch (1984)
 • Geteilte Einsamkeit - Der Autor und seine Leser (1985) (Ese)
 • Der schwarze Zaun (1986) (Fragmenti i një romani)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ R' David Mechel Sperber and his patrilinear ancestors mentioned under the name Shfarber in Zabłotów's Yizkor Book [1].