Margaret e Burgundy, Mbretëresha e Sicilisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Margarete Burgundy

Margareta e Burgundy (frëngjisht: Marguerite de Bourgogne) (1250 - 4 shtator 1308) ishte gruaja e dytë e Charlesit të I të Sicilisë, dhe kështu Mbretëresha e Sicilisë. Vajza e dytë e Odo, Count of Nevers dhe Maud of Dampierre, Margaret ishte konteshë e Tonnerrës e trashëguar nga 1262 deri në vdekjen e saj. Ajo u bë bashkëshortja e Mbretëreshës së Sicilisë me martesën e saj me Çarllin e Anjou, Mbretin e Sicilisë dhe Numrin e Anjou dhe Provence, më 18 nëntor 1268.

Vajza e tyre dhe e vetme, Margaret, vdiq në fillimet e fëmijërisë. Ajo gjithashtu u bë bashkëtrashëgimtare si Mbretëreshë titullare e Jeruzalemit, pasi Charles bleu titullin nga Maria e Antiokisë në vitin 1277. Ajo dhe burri i saj humbën titullin Mbreti dhe Mbretëresha e Sicilisë në vitin 1283, duke u bërë vetëm Mbreti dhe Mbretëresha e Napolit.