Mari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mari ishte qytet i lashtë në Siri. Mari lulëzoi si qendër tregtare dhe shtet qytetëror mes 2900 dhe 1759. Meqenëse ndodhej në rrugën e tregtisë, funksionte si ndërmjetës midis Sumerit dhe Levantit në perëndim. Kjo rrugë tregtare lidhi qytetin Mari, Afganistanin dhe me Kretën në Mesdhe. Rivali i tij tregtar ishte Ebla.

Arkeologët zbuluan pllakat e Mariut (rreth 3 000) që japin informatë rreth emrave gjeografikë, tekstet administrative, ekonomike dhe juridike. Ato datohen në 1800 – 1750.