Maria e Hungarisë, Mbretëresha e Napolit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Maria e Hungarisë (rreth 1257 - 25 mars 1323), e dinastisë Árpád, ishte bashkëshortja Mbretëreshë e Mbretërisë së Napolit. Ajo ishte vajza e Stefanit V të Hungarisë dhe gruas së tij Elizabeth Cuman. Maria shërbeu si Regent në Provence në 1290-1294 dhe në Napoli në 1295-96, 1296-98 dhe 1302, gjatë mungesave të bashkëshortit të saj.

Nëna e Marisë ndoqi fenë shamaniste, si Cumans të tjerë. Ajo u konsiderua pagane nga të krishterët bashkëkohorë të Evropës dhe Elizabeta duhej të kthehej në katolicizëm në mënyrë që të martohej me babanë e Marisë, Stefanin. Është e panjohur në cilën moshë ajo zgjodhi krishterimin, por ajo mund të ishte rritur tashmë si ortodokse në oborrin mbretëror të Hungarisë që nga fëmijëria e saj.

Maria ishte e dyta e gjashtë fëmijëve. Motrat e saj, Elizabeta dhe Katerina të dy u bënë Mbretëresha e Serbisë. Një motër tjetër, Ana u martua me Andronikosin II Palaiologos. Vëllai i vetëm i Marisë ishte Ladislaus IV i Hungarisë. Gjyshërit e saj nga babai ishin Bela IV e Hungarisë dhe gruaja e tij Maria Laskarina. Gjyshërit e saj nga nëna mund të kishin qenë Köten, udhëheqës i një fisi të Cumans dhe nënës së panjohur.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1270, kur Maria ishte vetëm dymbëdhjetë vjeçe, ajo u martua me Karlos II të Napolit. Dasma u zhvillua në Napoli më 6 gusht 1270. Martesa ishte menduar si një aleancë e dyfishtë midis Napolit dhe Hungarisë për të mbështetur pushtimin e planifikuar të Bizantit nga Napoli, por nuk i shërbeu qëllimit të saj, pasi vëllai i saj në vitin 1272 bëri një aleancë me Bizantin gjithashtu. Maria shoqëroi Charles në udhëtimet e tij dhe kaloi 1278-82 në Provence me bashkëshortin e saj. Në vitin 1284, ajo bëri aktin e saj të parë politik: kur Charles u mor rob në Aragon, ajo vendosi të liroje të burgosurin Aragonese Beatrice nga Hohenstaufen. Në vitin 1285, Charles u bë monark, por mbeti në burgun aragonez. Ajo nuk mori pjesë në regjencë për të në Napoli, por mbeti në Provence, ku ajo kohë pas kohe mori pjesë në administratë, ndonëse ajo nuk ishte regjente zyrtare. Në vitin 1288, ajo mori pjesë në negociatat për lirimin e bashkëshortit të saj, dhe po atë vit, ajo bëri një traktat paqeje me Aragonin. Çarli u lirua po atë vit dhe u kthyen së bashku në Napoli. Në vitin 1290-94, ajo ishte regjente për të në Provence.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]