Jump to content

Marina e Shteteve të Bashkuara të Amerikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Marinës së SHBA-ve.

Marina e Shteteve të Bashkuara (USN) është dega e shërbimit detarForcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara dhe 1/8 shërbimet e uniformuara të Shteteve të Bashkuara. Është marina më e madhe dhe më e fuqishme në botë, me tonazhin e vlerësuar të flotës së saj aktive luftarake vetëm që tejkalon 13 marinat e ardhshme të kombinuara, duke përfshirë 11 aleatë ose vende partnere të Shteteve të Bashkuara që nga viti 2015. Ajo ka flotën më të lartë të kombinuar të betejës tonazhi (4.635.628 ton që nga viti 2019) dhe flota më e madhe në botë e aeroplanmbajtësve, me njëmbëdhjetë në shërbim, dy transportues të rinj në ndërtim dhe pesë transportues të tjerë të planifikuar. Me 336.978 personel në detyrë aktive dhe 101.583 në rezervën e gatshme, Marina e Shteteve të Bashkuara është e treta më e madhe e degëve të shërbimit ushtarak të Shteteve të Bashkuara për sa i përket personelit. Ajo ka 290 anije luftarake të dislokueshme dhe më shumë se 2.623 avionë operacionalë që nga qershori 2019.

Marina e Shteteve të Bashkuara gjurmon origjinën e saj në Marinën Kontinentale, e cila u krijua gjatë Luftës Revolucionare Amerikane dhe u shpërbë në mënyrë efektive si një entitet i veçantë menjëherë pas kësaj. Pasi pësoi humbje të konsiderueshme të mallrave dhe personelit në duart e piratëve Barbary nga Algjeri, Kongresi i Shteteve të Bashkuara miratoi Aktin Detar të 1794 për ndërtimin e gjashtë fregatave të rënda, anijet e para të Marinës. Marina e Shteteve të Bashkuara luajti një rol të madh në Luftën Civile Amerikane duke bllokuar Konfederatën dhe duke marrë kontrollin e lumenjve të saj. Ai luajti rolin qendror në humbjen e Japonisë Perandorake në Luftën e Dytë Botërore. Marina e Shteteve të Bashkuara doli nga Lufta e Dytë Botërore si marina më e fuqishme në botë. Marina moderne e Shteteve të Bashkuara ruan një prani të konsiderueshme globale, duke u vendosur me forcë në zona të tilla si Paqësori Perëndimor, Mesdheu dhe Oqeani Indian. Është një marinë me ujë blu me aftësinë për të projektuar forcë në rajonet bregdetare të botës, për t'u angazhuar në dislokime përpara gjatë kohës së paqes dhe për t'iu përgjigjur me shpejtësi krizave rajonale, duke e bërë atë një aktor të shpeshtë në politikën e jashtme dhe ushtarake amerikane.

Marina e Shteteve të Bashkuara është pjesë e Departamentit të Marinës, së bashku me Trupat Detare të Shteteve të Bashkuara, e cila është shërbimi i saj simotër i barabartë. Departamenti i Marinës drejtohet nga sekretari civil i Marinës. Departamenti i Marinës është në vetvete një departament ushtarak i Departamentit të Mbrojtjes, i cili drejtohet nga sekretari i mbrojtjes. Shefi i operacioneve detare (CNO) është oficeri më i lartë i Marinës që shërben në Departamentin e Marinës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]