Masakra e Hormovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Masakra e Hormovës ndodhi ne 29 prill 1914 ne fshatin Hormovë te Shqipërisë. Këtu u vran 220 burra Shqiptar nga andartët terrorist Grek.

Rrjedha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me fillimin e lufterave ballkanike territoret Shqiptare kishin ren ne trazi , nje prej ketyre "trazive" ishin andartet terrorist Grek te ashtequajtuarit "Vorio Epiri" , shteti Shqiptar i cili ishte gati ne anarki te plote i rrethuar me luftë ne gjitha anët nuk kishte fuqi ti ndalte këta andart perveç se me anë te çetave.

Masakra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

220 burra Hormovit u morren nga andartet Grek te cilet sapo kishin zën zonën nën kthetrat e tyre i çuan sipër ne fshatin Kodër në ambientet e manastirit te Shën Mërisë. Pas një ashtequajtur "mbledhje" Hormovitët e pambrojtur u sulmuan pa mëshir me bajoneta nga andartët Grek dhe ata te cilet u perpoqen te largoheshin u vranë me armë.


Arritja e Hollandezve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Maj gjenerali Hollandez Dever arriti ne fshat , ai raportoi me ane te fotove nje skene te tmerrshme te trupave te vrar të Hormovitëve nëpër kancelaritë e Europianëve. Por për ketë masakër asnje aksion nuk u ndërmorr.

Përkujtimorja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje perkujtimore u ndërmorr te ndertohej ne Hormovë ne nderim te viktimave , por puna u ndërpre nga Tërmet Peçi kryebashkiaku i Tepelenës i cili perdori pretekstin se ishte thjesht nje ndertim pa leje , ai u akuzua per tradhti nga grupet atdhetare pasi u tha se ai bashkpunoi me shtetin Grek.