Jump to content

Mastercard

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Mastercard-it e përdorur në karta dhe nga kompania nga 14 korriku 2016 deri më 1 korrik 2020. Shkronja në fund është FF Mark.

Mastercard Inc. (Stilizuar si MasterCard nga 1979-2016, mastercard nga 2016-2019) është korporata e dytë më e madhe e përpunimit të pagesave në mbarë botën. Ajo ofron një sërë shërbimesh financiare. Selia e saj është në Purchase, Nju Jork. Në të gjithë botën, biznesi i saj kryesor është të përpunojë pagesat midis bankave të tregtarëve dhe bankave lëshuese të kartave ose unioneve të kreditit të blerësve që përdorin kartat e debitit, kreditit dhe të parapaguara të markës Mastercard për të bërë blerje. Mastercard është tregtuar publikisht që nga viti 2006.

Mastercard (fillimisht Interbank pastaj Master Charge) u krijua nga një aleancë e disa bankave dhe shoqatave rajonale të kartave bankare në përgjigje të BankAmericard të lëshuar nga Banka e Amerikës, e cila më vonë u bë Visa, ende konkurrenti i saj më i madh. Para ofertës së saj fillestare publike, Mastercard Worldwide ishte një kooperativë në pronësi të më shumë se 25,000 institucioneve financiare që lëshojnë kartat e saj të markës.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Mastercard", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-21, marrë më 2022-12-22