Materia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Materia është masa nga e cila sipas shkencëtarëve përbëhet gjithësia. Krijimi dhe zhdukja e saj është e lidhur ngusht me krijimin dhe shuarjen e gjithësisë. Kjo dukuri ka bërë që dijetarë të ndryshëm që në kohët e lashta të merren me studimin e materies. Kështu, më filozofi Empedokla thoshte se materia as nuk fitohet, as nuk humbet. Materia nuk humbet por vetem kthehet prej nje forme ne formen tjeter.Forme e pandalshme e materies eshte energjia.

Levizja e materies eshte e perhershme. Format e levizjes se materies jane: mekanike, kimike, elektrike, biologjike. Format konkrete te materies quhen substanca.