Mbiemri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Mbiemër)
Jump to navigation Jump to search

Mbiemra quhen fjalët të cilat i përcaktojnë cilësitë apo vetitë e emrit

 • qen i kuq
 • qen i vogël
 • ushtria shqiptare
 • qeveria Italiane

Mbiemri përshtatet në numër, gjini dhe rasë me emrin me të cilin lidhet:

përshtatje në gjini :

 • mjeku i ri
 • mjekja e re

përshtatje në numër :

 • mjekët e rinj
 • mjeket e reja

përshtatje në rasë :

 • mjeku i ri
 • i,e mjekut të ri
 • mjekun e ri
 • mjekja e re
 • e mjekes së re
 • mjeken e re

Gjithashtu mbiemrat i ndajme ne dy grupe A)Mbiemrat cilesor B)Mbiemrat mardhenior

Grupimi i mbiemrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbiemrat e shqipes ndahen në dy grupe: mbiemra të nyjshëm dhe mbiemra të panyjshëm.

Mbiemrat e nyjshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbiemra të nyjshëm janë ata mbiemra

 • që mbarojnë me -ë : i bardhë, i mirë, i gjatë;
 • që formohen me prapashtesat -(ë)m, -shëm, -(ët): i mesëm, i shëndetshëm, i hekurt, i ftohtë etj.;
 • që formohen nga pjesorja: i shkruar, i zënë, i lodhur;
 • që mbarojnë me -ër : i vjetër, i varfër, i verbër, i shurdhër,

Mbiemrat e panyjshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbiemra të panyjshëm janë:

 • mbiemrat e formuar nga emrat përgjegjës me konversion: tiranas, shkodran, korçar, vlonjat;
 • mbiemrat e formuar me prapashtesat -ar, -tar, -ik, -ist, -iv, -or, -tor: bankar, amtar, heroik, feminist, aktiv, verior, baritor;
 • mbiemrat e formuar me prapashtesat -(ë)s, -ues, -yes, nga pjesorja ose e tashmja e foljes: djegës, ngjitës, vlerësues, ushqyes, rrëmbyes;

Shkallët e mbiemrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

- Mbiemrat kanë tri shkallë : pohore,krahasore dhe sipërore.

 • Pohore:Trëndafilat blu janë të rrallë.
 • Krahasore: Trëndafilat blu janë më të rrallë se trëndafilat e verdhë.
 • Sipërore: Trëndafilat blu janë më të rrallët.