Jump to content

Mbretëresha Viktoria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Queen Victoria by Bassano

Victoria (Alexandrina Victoria, 24 maj 1819 - 22 janar 1901) ishte Mbretëresha e Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës nga 20 qershor 1837 deri në vdekjen e saj. Më 1 maj 1876, ajo miratoi titullin shtesë të Perandorisë së Indisë.

Victoria ishte vajza e Princit Edward, Duka i Kentit dhe Strathearn, djali i katërt i Mbretit Xhorxh III. Dy Duka i Kentit dhe Mbreti Xhorxh III vdiq në 1820, dhe Victoria u rrit nën mbikëqyrje të ngushtë nga nëna e saj gjermane, Princesha Victoria e Saxe-Koburg-Saalfeld. Ajo trashëgoi fronin në moshën 18 vjeçare, pasi të tre vëllezërit më të mëdhenj të babait të saj kishin vdekur të gjithë, duke mos lënë fëmijë të ligjshëm. Mbretëria e Bashkuar ishte tashmë një monarki kushtetuese e themeluar, në të cilën sovrani kishte relativisht fuqi të drejtpërdrejtë politike. Privatisht, Victoria u përpoq të ndikonte në politikat qeveritare dhe emërimet ministrore; publikisht, ajo u bë një ikonë kombëtare e identifikuar me standarde strikte të moralit personal.[1]

Victoria u martua me kushëririn e saj të parë, Princi Albert i Sakse-Koburg dhe Gotha, në 1840. Nëntë fëmijët e tyre u martuan në familje mbretërore dhe fisnike anembanë kontinentit, i bënë ata së bashku dhe ajo fitoi epitetin "gjyshja e Evropës". Pas vdekjes së Albertit në 1861, Victoria u zhyt në vajtim të thellë dhe shmangi shfaqjet publike. Si rezultat i izolimit të saj, republikanizmi përkohësisht fitoi forcë, por në gjysmën e dytë të mbretërimit të saj popullariteti i saj u rikthye. Jubilejtë e saj të Artë dhe Diamante; ishin kohët e festimit publik.

Regjimi i saj 63 vjeçar dhe shtatë muaj ishte më i gjatë se ai i paraardhësve të saj, dhe njihet si epoka e viktimës. Ishte një periudhë e ndryshimeve industriale, kulturore, politike, shkencore dhe ushtarake brenda Mbretërisë së Bashkuar, dhe u shënua nga një zgjerim i madh i Perandorisë Britanike. Ajo ishte monarku i fundit britanik i Shtëpisë së Hanoverit. Djali dhe pasuesi i saj, Edward VII, filluan Shtëpinë e Sakse-Koburg dhe Gotha, rreshtin e babait të tij.

Në vitin 1887, Perandoria Britanike festoi Jubileun e Artë të Viktorias. Victoria shënoi pesëdhjetë vjetorin e anëtarësimit të saj më 20 qershor me një banket ku u ftuan 50 mbretër dhe princa. Ditën tjetër, ajo mori pjesë në një procesion dhe në një shërbim falënderimi në Westminster Abbey[2]. Në këtë kohë, Victoria përsëri ishte jashtëzakonisht popullore. Dy ditë më vonë më 23 qershor, 177 ajo angazhoi dy muslimanë indianë si kamerierë, njëri prej të cilëve ishte Abdul Karim. Ai u promovua së shpejti në "Munshi": mësoi urdinë e saj (të njohur si Hindustani) dhe vepronte si nëpunës. Familja dhe mbajtësit e saj ishin të tmerruar dhe e akuzuan Abdul Karimin për spiunimin e Lidhjes Patriotike Muslimane dhe për anashkalimin e Mbretëreshës kundër Hindusve. Ekuiliumi Frederik Ponsonby (djali i Sir Henry) zbuloi se Munshi kishte gënjyer për prindërit e tij dhe raportoi tek Zoti Elgin, Viceroy of India, "Munshi zë të njëjtën pozitë si John Brown." Viktoria i hodhi poshtë ankesat e tyre si paragjykime racore. Abdul Karim mbeti në shërbimin e saj derisa u kthye në Indi me një pension,deri në vdekjen e saj.

Queen Victoria 60. crownjubilee

Jubileu i Diamantit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 23 shtator 1896, Victoria e tejkaloi gjyshin e saj George III si monarkun më të gjatë në historinë angleze, skoceze dhe britanike. Mbretëresha kërkoi që çdo festim i veçantë të shtyhej deri në 1897, që të përkonte me Jubileun e saj të Diamantit[3], i cili u bë një festival i Perandorisë Britanike me sugjerimin e Sekretarit Kolonial Joseph Chamberlain. Kryeministrat e të gjitha pushteteve vetëqeverisëse u ftuan në Londër për festimet. Një arsye për përfshirjen e kryeministrave të zotërimeve dhe përjashtimin e shteteve të huaja ishte të shmangnin ftesën e nipit të Viktorias, Wilhelm II të Gjermanisë, i cili, nga frika, mund të shkaktonte probleme në ngjarje.

Regjistrimi i Jubileut të Mbretëreshës më 22 qershor 1897 pasoi një rrugë gjashtë milje gjatë Londrës dhe përfshiu trupa nga e gjithë perandoria. Procesi u ndalua për një shërbim të hapur falënderimi që mbahen jashtë katedrales së Shën Palit, gjatë së cilës Victoria u ul në karrocën e saj të hapur, për të shmangur që ajo të ngjitej në hapa për të hyrë në ndërtesë. Festimi u shënua nga turma të mëdha të spektatorëve dhe shpërthime të mëdha dashurie për Mbretëreshën 78-vjeçare

  1. ^ Hibbert, pp. 3–12; Strachey, pp. 1–17; Woodham-Smith, pp. 15–29
  2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Westminster_Abbey
  3. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Victoria#cite_note-189