Mbretëria e Armenisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mbretëria e lashtë e Armenisë, i njohur gjithashtu si Armenia e Madhe, ishte një monarki e pavarur nga 331 BC deri në 428 AD. Kulmin e fuqisë së mbretërisë dhe integrimin e saj në kulturën helene nën Tigranes dhe Artavasdes e birit të tij referohen edhe si Perandoria Armene. Pas rënies së Perandorisë Akamenide, Satrapi i mëparshëm e Armenisë u nda në rreth 120 territoreve të sunduara nga nakharar-ët klanore. Këto iu bashkohen nën Artaksias-it i parë, themeluesi i dinastisë e Artaksiad-it, pas të cilit, faza e hershme e mbretërisë armene njihet edhe si Armenisë e Artaksiad-it (ne Armenisht: Արտաշեսյանների Թագավորություն "Artashesianneri Tagavorutyun").

Armenia ka arritur madhësinë e saj më të madh dhe influencën nën Mbretin Tigranes II (r. 95-55 pes). Ajo shtrihu nga verilindjes të Detit Mesdhetar tek lumit Kura. Artaxiadet u u shfronësuan nga romakët në vitin 12, i cili rezultoi në një periudhë të trazirave dhe luftës civile. Dy mbretërit romakë kukull u instaluan, Tigranes V dhe pastaj Tigranes VI. Pas 54 pas Krishtit, mbretëria erdhi për t'u sundua nga dinastia e Arsacid-it, pas së cilës ajo njihet edhe si Armenia Arsacide(ne Armenisht: Արշակունիների Թագավորություն Arshakunineri Tagavorutyun). Në vitin 387 pas Krishtit, Armenia u nda në Armeni Bizantine në perëndim, dhe Armeni Perse në lindje. Armenia Perse mbeti nën sundimin e mbretërve Arsacid deri në 428 pas Krishtit.

Harta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]