Mbreteria Protista

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
 • Mbretëria Protista
 • Protozaret janë gjallesa njëqelizore.
 • Ato mund te shihen nga ana e mikroskopit ose me një lente te fuqishme.
 • Ngjajnë me kafshët sepse nuk kane klorofil.
 • Janë jeterushqyese.
 • Munde te kenë forma te ndryshme.
 • Shumohen në mënyre te thjesht nëpërmjet ndarjes.
 • Jetojnë në ujëra te kripura dhe te ëmbla ose në trupin e kafshëve dhe te njeriut (si parazite).
 • Mënyra se si lëvizin i ndanë në klasa.
 • Disa nga klasat janë : Këmberremet (Pseudopoda), Qerpikoret (Ciliata), Kamxhikoret (Flagjelata) dhe Spozoaret.

Klasa e Këmberremeve (pseudopoda)[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Në ketë klase bëjnë pjesë gjallesa një qelizore që lëvizin me ane te zgjatimeve.
 • Përfaqësuesi kryesore është Ameba e cila e realizon lëvizjen te ngadalshme dhe me rrëshqitje në bazament te fort.
 • Kur kap ushqimin Ameba përdor edhe pseudopodet.
 • Ajo lëshon (1 ose 2) psedopode te cilat e rrethojnë ushqimin.
 • Ushqimin i gëlltitur përfundon në Vakuolën tretëse ku tretet nga Enzimat.
 • Materiali i tretur thithet nga vakuola bashkë me lendet e panevojshme dhe nëpërmjet lëvizjese se Amebës ajo nxirret jashtë qelizës.
 • Në ketë klasë ka dhe forma parazitare (p.sh. paraziti që shkakton ameboiden te njeriu).

Klasa e Qerpikoreve (Ciliata)[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Përfaqësuesi në ketë klasë është Paramecin-i.
 • Trupi I Paramecinit ka dallime nga trupi I Amebës (Paramecini ka forme te qëndrueshme sepse është I mbuluar me një membrane te holle).
 • Ai lëviz me ane te qerpikëve te cilat dalin nga trupi.
 • Qerpikët përdorën edhe për lëvizjen e ushqimeve drejt një hapësire te vogël në formën hinike (cistoma që është e lidhur me vakuolën tretëse).
 • Kur Paramecet kanë ushqim te bollshëm ato shumohen me ane te ndarjes se thjesht 2-3 here në dite.
 • Ajo jeton në ujëra te ëmbla dhe lëviz me ane te qerpikëve që janë në sipërfaqen e trupit.
 • Ajo ka 2 bërthama : makronuklesusi dhe mininukleusi.
 • Ajo ka dhe 2 vakuola tkurrëse (te cilat për 30 minuta nxjerrin uji te barabarte me gjithë trupin e tyre)

Klasa e Kamxhikoreve dhe Spozoaret[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Tripanozoma është një mikrogjallese kamxhikore qe leviz me ane te një kamxhiku te gjate.
 • Ky protist parazitar qe shkakton semundjen e gjumit.
 • Gjallesat sporozoare janë protiste parazitare qe nuk levizin fare.
 • I tille është për shembull,plasmodiumi i malaries,i cili perhapet me ane te mushkonjave anofele dhe shkakton semundjen e malaries.
 • prs.emiljano