Meli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Meli
noform
noform
Meli
Klasifikimi Shkencor
Mbretëria Bimë
Ndarja Magnoliophyta
Klasa Liliopsida
Rendi Poales
Familja Poaceae
Nënfamilja Panicoideae
Gjinia Panicum
Lloji Panicum miliaceumMeli (Panicum miliaceum L.) është një bimë barishtore njëvjeçare, që i përket familjes Poaceae (ose Gramineae). Ai bën pjesë në grupin e drithërave të vogla.

Kultivimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meli është një kulture relativisht me kërkesa të ulëta, dhe pa sëmundje. Rrjedhimisht, meli përdoret shpesh në sistemet bujqësore organike në Evropë. Në Shtetet e Bashkuara ai është përdoret shpesh si një kulturë e ndërmjetme. Sistemi i tij rrënjor sipërfaqësor dhe rezistenca e tij ndaj mbetjeve të atrazinës e bëjnë melin një kulturë të ndërmjetme të mirë për kulturat që kërkojnë ujë dhe ato që kërkojnë pesticide. Kashta e kulturës së kaluar, duke lejuar më shumë ngrohje të tokës, rezulton në një rritje më të shpejtë dhe më të hershme të melit. Ndërsa meli mbulon tokën, për shkak të sistemit të tij rrënjor sipërfaqësor, toka plotëson përmbajtjen e saj me ujë për kulturën tjetër. Kultura e mëvonshme, për shembull, një grurë dimëror, mund të përfitojë nga kashta e melit, i cili vepron si akumulues bore.

Klima dhe kërkesat e tokës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të sistemit të tij fotosintetik C4, meli është thermophilic si misëri, prandaj, duhet të shmangen vendet në hije të fushës. Ai është i ndjeshëm ndaj temperaturave më të ulëta se 10 deri 13 gradë Celsius. Meli është shumë i rezistueshëm ndaj thatësirës, gjë që e bën atë me interes për rajonet me pak ujë dhe periudha të gjata pa shi. Për shkak të sistemeve të tij rrënjor të sheshtë, tokat e ngjeshura duhet të shmangen. Për më tepër, meli nuk toleron lagështi tokës të shkaktuar nga uji uji i grumbulluar.