Mes'h

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mes'hi (Arabisht: مسح) i referohet pastrimit së kokës dhe këmbës me një sasi të vogël së ujit, duke i pasur duartë e lagur.

Mes'hi i kokës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke i pasur duartë e lagura, duhet të kalojë të gjithë kokën, me një goditje të qëllimshme zbritës nga maja e kokës; pastaj gishtat tregues janë vendosur në kanalin e veshit, ndërsa gishti i madh vendoset prapa veshëve; pastaj fërkon përsëri duart mbi qafë e qafës. Kjo bëhet në një lëvizje të vazhdueshme, pa marr ujë për herë të dytë. SHËNIM: Duart nuk duhet të kalojë nëpër ballë-qafën siç është e ndaluar.

Mes'hi i këmbës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse dikush ka kryer abdes ose gusël, e ndjekur menjëherë nga mbuluar këmbët me çorape, atëherë Masah mund të bëhet mbi çorape të lëkurës (khuffs) duke i fshirë mbulimin e këmbëve, për aq kohë sa abdesti ose gusëli mbetet i pathyer në mes të lutjet, por kjo nuk është e lejuar për të bërë masah nëse çorapet të lëkurës kanë vrima të mëdha, ai i cili merr mes'h në shtëpi, kur kalon 24 orë, duhet marrë abdes. Ndërsa për udhëtarin, duhet t'i kaloj 3 ditë.

Kushtet e mes'hit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Çorapet duhet të jenë mjaft të forta për të mundësuar duke ecur në to në rrugë për rreth tre milje.
  2. Çorapet duhet të mbeten në pozitë (mbulon këmbë e përparme) pa u lidhur.
  3. Uji nuk duhet të jetë në gjendje që të depërtoj në çorape.

Llojet e çorapeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Khuffain (çorape lëkure) janë të lejuara.
  2. Çorape hollë si çorape sportive pambuku (jo të bëra prej lëkures, e as që ka cilësitë e lëkures, por si çorape të rregullta të bëra nga pambuku, leshi, ose najloni) nuk janë të lejueshme.
  3. Çorape të trasha si Dexshell (që nuk është bërë prej lëkure, por kanë cilësitë e lëkurë): Sipas juristave hanefi janë të lejueshme. Sipas të tjerëve, nuk janë të lejueshme.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]