Jump to content

Mestikët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kryetari i Sh. Toma dhe Princip, Fradique de Menezes është mestik
Kryetari i Sh. Toma dhe Princip, Fradique de Menezes është mestik

Mestikët (gjuha spa. "mestizo") pasardhësit e amerikanëve vendas (lëkurëkuqve) dhe të bardhëve (më së shpeshti Portugalëve dhe Spanjolëve). Fjala "mestik" na kujton fjalën latine "mixticius", që ka kuptimin e "përzierje".

Kryesisht jetojnë në Amerikën Latine, gjithsej janë afro 125 milion , dhe flasin gjuhën spanjole dhe portugeze. Kryesisht janë katolikë dhe një pjesë e vogël e tyre janë protestantë.

Në Paraguaj 95% e banorëve janë mestik, në

Përzierja e rracave në kolonitë Spanjolle dhe Portugeze
Afrikanët ——— Spanjardët ——— Spanjardët ——— Amerindianët ——— Afrikanët
Mulatët Kreolët Mestikët Zambot