MiG-15

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
MiG-15
MiG-15UTI
MiG-15 RB1.jpg
Tipi Luftarak
Vendi i origjinës Bashkimi Sovjetik
Historia e shërbimit
Në shërbim 1949
Përdorur nga Forcat ajrore Sovjetike
Forcat Ajrore Kineze
Forcat Ajrore Shqiptare etj.
Luftërat Lufta Koreane
Lufta Civile Kineze
Lufta e Ftohtë
Kriza e kanalit të Suezit etj.
Historia e Prodhimit
Dizenjuesi Artem Mikoyan dhe Mikhail Gurevich
Dizenjuar 1946
Prodhuesi Mikoyan-Gurevich
Prodhuar 1947
Numri ndërtuar ~12,000 + ~6,000 me liçensë


MiG-15 është një avion ushtarak.

Specifikimet (MiG-15bis)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

MiG-15UTI
Dizenjo e MiG-15

Karakteristikat e përgjithshme

 • Ekuipazhi: MiG-15bis=1, MiG-15UTI=2
 • Gjatësia: 10.1 m (33 ft 2 in)
 • Hapja e krahëve: 10.1 m (33 ft 1 in)
 • Lartësia: 3.7 m (12 ft 2 in)
 • Siperfaqja e krahëve: 20.6 m² (221.74 ft²)
 • Forma e Krahëve: TsAGI S-10 / TsAGI SR-3
 • Pesha pa ngarkesë: 3,580 kg (7,900 lb)
 • Pesha me ngarkesë: 4,960 kg (10,935 lb)
 • Pesha e ngritjes: 6,105 kg (13,460 lb)
 • Kapaciteti i serbatorit: 1,400 L (364 US gal) Performanca
  • Shpejtësia maksimale: 1,075 km/h (668 mph)
  • Shpejtësia normale: 850 km/h (530 mph)
  • Rrezja: 1,310 km, 1,975 km me depozita të jashtme (815 mi / 1,230 mi)
  • Lartësia maksimale e fluturimit: 15,500 m (50,850 ft)
  • Shpejtësia e ngritjes(në lartësi): 50 m/s (9,840 ft/min)
  • Ngarkesa e krahëve: 240.8 kg/m² (49.3 lb/ft²)
  • Raporti shtytje/peshë: 0.54
  Armatimi
 • 2x NR-23 23mm (80 goditje për çdo mitroloz, 160 goditje total)
 • 1x Nudelman N-37 37 mm top në anë e majtë të pshtme (40 predha total)
 • 2x 100 kg (220 lb) bomba,depozita, ose rreze të padrejtuara në 2 pikat e forta poshtë krahëve.