Midhje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Midhje është përdorur emri i përbashkët për anëtarët e familjeve të disa clams ose molusqeve bivalvore, nga deti dhe habitatet e ujërave të ëmbla. Këto grupe kanë të përbashkët një predhë të përshkruajë e të cilit është e zgjatur dhe asimetrike në krahasim me të tjera të ngrënshëm clams, të cilat janë shpesh më shumë ose më pak të rrumbullakosura apo ovale.

Fjala "guaskë" është përdorur më shpesh për të thotë bivalves ngrënshëm e Mytilidae familjes detare, shumica e të cilave jetojnë në brigjet e ekspozuar në zonën intertidal, bashkangjitur me anë të tyre temat e fortë byssal ("mjekër") në një firmë substrate. Një specie pak (në Bathymodiolus gjini) kanë kolonizuara shfryn hydrothermal lidhur me ridges oqean të thellë.

Në midhje më detare shell është më e gjatë se ajo është e gjerë, duke u pykë-formë apo asimetrike. Ngjyra e jashtme e shell është shpesh errët blu, blackish, ose ngjyrë kafe, ndërsa i brendshëm është i argjendtë dhe disi nacreous.

Anatomi e përgjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa e jashtme e midhjes përbëhet nga dy gjysma të varura ose "valvola", dy guaska. Guaskat bashkohen së bashku nga një ligament ne pjesen e jashtme, dhe mbyllen kur është e nevojshme nga muskujt e fortë të brendshëm (muskujt anterior dhe të pasmë). Guaskat e midhjeve kryejnë një sërë funksionesh, duke përfshirë mbështetjen për indet e buta, mbrojtjen nga grabitqarët dhe mbrojtjen kundër tharjes. Guska ka tre shtresa. 1.Në midhjet me perla ekziston një shtresë e brendshme e ylbertë e nënës (nëna e perles) e përbërë nga karbonati kalciumit, i cili vazhdimisht sekretohet nga manteli; 2.shtresa prismatike, një shtresë e mesme e kristaleve të bardha gëlqerore të karbonatit të kalciumit në një matricë proteine; dhe 3.periostrakum, një shtresë e jashtme e pigmentuar që i ngjan lëkurës. Periostrakumi përbëhet nga një proteinë e quajtur konik dhe funksioni i tij është të mbrojë shtresën prizmatike nga konsumimi dhe shpërbërja nga acidet (sidomos e rëndësishme tek midhjet e ujërave të ëmbla ku prishja e materialeve fletë prodhon acide).

Ku jeton[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dyja llojet e midhjeve, detare dhe të ujërave të ëmbla, ushqehen me ane te filtrimit; ata ushqehen me plankton dhe krijesa te tjera detare mikroskopike te cilat lundrojne ne ujin e detit/liqenit (habitatit te caktuar). Një midhje tërheq ujë brenda përmes sifonit të tij të vazhdueshëm. Uji pastaj kalon në dhomën ku gjymtyret e vogla ne formen e qerpikeve të vendosura në gushë për ushqimin e ciliar-mukusit.Me pas uji i panevojshem del jashte guaskes dhe ushqimi shkon ne goje, ku fillon tretja, me ane te nje tubi.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tek te dyja llojet e midhjeve, midhjet detare dhe të ujërave të ëmbla, riprodhimi ndodh me ane te gameteve të veçanta: meshkullore dhe femerore. Tek midhjet detare, fekondimi ndodh jashtë trupit, me një fazë larvash që shtrihet për tre javë deri në gjashtë muaj, përpara se të vendoset në një sipërfaqe të fortë si një midhje e re. Atje, ajo është e aftë të lëvizë ngadalë me anë të lidhjes dhe shkëputjes së temave bisale për të arritur një pozitë më të mirë të zhvillimit te trupit. Midhjet e ujërave të ëmbla riprodhohen seksualisht. Sperma leshohet nga meshkujt drejtpërdrejt në ujë dhe hyn në guasken e femres përmes sifonit të vazhdueshëm. Pas fekondimit, vezët zhvillohen në një fazë larale të quajtur gloshidium (glochidium; glochidia shumës), e cila parazitizon përkohësisht peshkun, duke u bashkuar me gjymtyret e parme ose mantelin e bishtit të peshkut. Para lëshimit të tyre, procesi (glochidia) zhvillohet në trupin e midhjes femër ku ata vazhdimisht furnizohen me ujë të pasur me oksigjen.

Grabitqaret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Midhjet si ushqim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]