Jump to content

Milja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një moment historik në Westminster që tregon distancën nga Kensington Road në Hounslow dhe Hyde Park Corner në milje.

Milja, ndonjëherë milja ndërkombëtare ose milja statutore për ta dalluar nga miljet e tjera, është një njësi perandorake britanike dhe njësi e zakonshme e distancës së Shteteve të Bashkuara; të dyja bazohen në njësinë më të vjetër angleze të gjatësisë së barabartë me 5,280 këmbë angleze, ose 1,760 jard. Statuti milje u standardizua midis Komonuelthit të Kombeve dhe Shteteve të Bashkuara nga një marrëveshje ndërkombëtare në 1959, kur u ripërcaktua zyrtarisht në lidhje me njësitë SI si saktësisht 1,609.344 metra.

Me kualifikues, milja përdoret gjithashtu për të përshkruar ose përkthyer një gamë të gjerë njësish që rrjedhin nga ose afërsisht ekuivalente me miljen romake (afërsisht 1,48 km), të tilla si milja detare (tani saktësisht 1,852 km), milja italiane (afërsisht 1,852 km). ), dhe milja kineze (tani saktësisht 500 m). Romakët e ndanë miljen e tyre në 5000 pedēs ("këmbë"), por rëndësia më e madhe e miljeve në Anglinë e epokës Elizabetiane nënkuptonte që milja statutore ishte e barabartë me 8 furlongs ose 5280 këmbë në 1593. Kjo formë e miljes u përhap më pas në të gjithë Perandorinë Britanike, disa shtete pasardhëse të së cilës vazhdojnë të përdorin milje. Shërbimi Gjeologjik i SHBA-së tani përdor njehsorin për qëllime zyrtare, por të dhënat e trashëgimisë nga data e tij gjeodezike e vitit 1927 kanë nënkuptuar që një milje e veçantë studimi në SHBA (6336/3937 km) vazhdon të ketë një përdorim, megjithëse u hoq zyrtarisht në vitin 2022. Ndërsa shumica e vendeve zëvendësuan miljen me kilometrin kur kalonin në Sistemin Ndërkombëtar të Njësive (SI), milja ndërkombëtare vazhdon të përdoret në disa vende, si Liberia, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe një numër vendesh me më pak se një milion banorë, shumica e të cilëve janë territore të Mbretërisë së Bashkuar ose të SHBA-së ose kanë lidhje të ngushta historike me MB ose SHBA.