Milman Parry

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Milman Parry (20 qershor 1902 - 3 dhjetor 1935) ishte një dijetar i poezisë epike dhe themeluesi i disiplinës të traditës gojore .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai ka lindur në vitin 1902 dhe studioi në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley (BA dhe MA) dhe në Sorbonne (Ph.D.). Një student i gjuhëtarit Meillet Antoine në Sorbonne, Parry u mor me studimet homerike. Në disertationin e tij, i cili është botuar në frëngjisht në vitin 1928, ai demonstroi se stili homerik është i karakterizuar nga përdorimi i gjerë i shprehjeve të caktuar, ose "formulat", përshtatur për të shprehur një ide të dhënë në kuadrin e vargjeve në të njëjtat kushte. Meillet e futi atë në Matija Murko, i cili kishte punuar në traditat epike gojore në Bosnjë dhe kishte bërë regjistrimet me gramafon të disa shfaqjeve. Ndërmjet 1933 dhe 1935 Parry, në kohën sa ishte Profesor në Universitetin e Harvardit , bëri dy udhëtime në Jugosllavi , ku ai ka studiuar dhe regjistruar poezi gojore tradicionale në serbo-kroatisht dhe në viset veriore të trojeve shqiptare gjegjësisht në Sanxhak.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]