Jump to content

Mina tokësore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Mina Tokësore)
Mina antitank në "Ditën e Bundeswehr 2018" në Ingolstadt, Bavari.

Një minë tokësore është një mjet shpërthyes i fshehur nën ose në tokë dhe i projektuar për të shkatërruar ose çaktivizuar objektivat e armikut, duke filluar nga luftëtarët tek automjetet dhe tanket, ndërsa kalojnë mbi ose pranë tij. Një pajisje e tillë zakonisht shpërthehet automatikisht me anë të presionit kur një objektiv e shkel ose e kalon mbi të, megjithëse ndonjëherë përdoren edhe mekanizma të tjerë shpërthimi. Një minë tokësore mund të shkaktojë dëme nga efekti i drejtpërdrejtë i shpërthimit, nga fragmentet që hidhen nga shpërthimi ose nga të dyja. Minat tokësore zakonisht vendosen në të njëjtën zonë, duke krijuar një fushë të minuar, e cila është e rrezikshme për t'u kaluar.

Përdorimi i minave tokësore është i diskutueshëm për shkak të potencialit të tyre si armë pa dallim. Ato mund të mbeten të rrezikshme shumë vite pas përfundimit të një konflikti, duke dëmtuar civilët dhe ekonominë. 78 vende janë të kontaminuara me mina tokësore dhe 15,000–20,000 njerëz vriten çdo vit, ndërsa shumë të tjerë lëndohen. Përafërsisht 80% e viktimave nga minat tokësore janë civilë, me fëmijët si grupmoshën më të prekur. Shumica e vrasjeve ndodhin në kohë paqeje. Me presionin e një numri grupesh fushatash të organizuara përmes Fushatës Ndërkombëtare për Ndalimin e Minave Tokësore, një lëvizje globale për të ndaluar përdorimin e tyre çoi në Konventën e vitit 1997 për ndalimin e përdorimit, grumbullimit, prodhimit dhe transferimit të minave kundër personelit dhe për shkatërrimin e tyre, i njohur gjithashtu si Traktati i Otavës. Deri më tani, 164 vende e kanë nënshkruar traktatin, por këto nuk përfshijnë Kinën, Federatën Ruse apo SHBA-të.[1][2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Land mine", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-17
  2. ^ "Canada funded group clearing landmines in Ukraine after Russian retreat - National | Globalnews.ca". Global News (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-12-17.

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programi i pastrimit të minave në Kosovë