Ministri i së Djathtës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ministri i së Djathtës[1] (右大臣, Udaijin) ishte një pozicion qeveritar në Japoni në periudhat e vonë të Nara dhe Heian. Pozicioni u konsolidua në Kodin Taihō të 702. Kodi Asuka Kiyomihara i 689 shënon shfaqjen fillestare të udaijin në kontekstin e një organi qendror administrativ të quajtur Daijō-kan (Këshilli i Shtetit). Ky Daijō-kan i hershëm ishte i përbërë nga tre ministrat: daijō-daijin (Kancelari), sadaijin (Ministri i së Majtës) dhe udaijin.[2]

Posti i udaijin, së bashku me pjesën tjetër të strukturës Daijō-kan, gradualisht e humbi fuqinë gjatë shekujve 10 dhe 11, pasi Fujiwara erdhi të sundojë gjithnjë e më shumë politikën. Sistemi ishte në thelb i pafuqishëm deri në fund të shekullit të 12-të, kur Minamoto, një klan luftëtar dhe degë e familjes perandorake, kapi kontrollin e vendit nga aristokracia gjyqësore (kuge). Sidoqoftë, nuk është plotësisht e qartë nëse sistemi Daijō-kan u çmontua zyrtarisht para epokës së Meiji.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary, Kenkyusha Limited, ISBN 4-7674-2015-6
  2. ^ Hall, John Whitney et al. (1993). The Cambridge History of Japan, p. 232.