Minitel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Minitel 1, lëshuar në vitin 1982

Minitel është një shërbim Videotex internet qasje përmes linjave telefonike, dhe është konsideruar si një nga më të suksesshme në botë para shërbime Web Wide online. Ky shërbim e ka nisjen në Francë në vitin 1982 nga PTT simboli i Postë, Telekomunikacion, Telefoni. Që nga ditët e para, përdoruesit mund të bënin blerje online, bëni rezervimet tren, shikoni çmimet e aksioneve, kërkonin në dosjen e telefonit, kanë një kuti mail, dhe të bisedojnë në një mënyrë të ngjashme me atë që sot është bërë e mundur nga Interneti.

Në shkurt të vitit 2009, France Telecom ka treguar se rrjeti Minitel ende kishte 10 milionë lidhje mujore, ndër të cilat 1.000.000 janë në 3611 (Drejtoria). France Telecom është duke planifikuar mbylljen e shërbit të Minitel më 30 qershor 2012.