Jump to content

Miopia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miopia ndodh kur syri rritet shumë nga përpara në anën e pasme. Në vend që të përqendroni imazhet në retinë - indin e ndjeshëm ndaj dritës në pjesën e prapme të syrit - thjerrëzat e syrit përqendrojnë imazhin para retinës. Njerëzit me miopi kanë shikim të mirë afër por shikim të dobët në distancë.

Njerëzit me miopi zakonisht mund të shohin mjaft mirë për të lexuar një libër ose ekran kompjuteri, por përpiqen të shohin objekte më larg. Ndonjëherë njerëzit me miopi të padiagnostikuar kanë dhimbje koke dhe lodhje të syve nga përpjekja për të parë qartë gjërat në distancë.

Miopia gjithashtu mund të jetë rezultat i një kornea - shtresa më e jashtme e syrit - që është shumë e lakuar për gjatësinë e bebit të syrit ose një thjerrëzë shumë të trashë.

Çfarë është miopia e lartë?

Konvencionalisht, një sy konsiderohet të ketë miopi të lartë nëse kërkon korrigjim të lenteve -6.0 dioptri ose më shumë. Miopia e lartë rrit rrezikun e shkëputjes së retinës. Miopia e lartë gjithashtu mund të rrisë rrezikun e kataraktit dhe glaukomës. Secila prej këtyre kushteve mund të shkaktojë humbje të shikimit.

Çfarë është miopia patologjike?

Një gjendje e quajtur miopi patologjike (e quajtur edhe miopi degjenerative ose malinje) ndonjëherë ndodh në sy me miopi të lartë kur zgjatja e tepërt e syrit shkakton ndryshime në retinë, koroid, qelqor, sklera dhe / ose nervin optik (shih imazhin).

Trajtimi nuk mund të ngadalësojë ose ndalojë zgjatjen e syrit; sidoqoftë, zakonisht mund të trajtohen ndërlikime të tilla si shkëputja e retinës, edema makula, neovaskularizimi koroidal (rritja jonormale e enëve të gjakut) dhe glaukoma.

Si diagnostikohet miopia?

Një profesionist i kujdesit për sytë mund të diagnostikojë miopinë gjatë një provimi gjithëpërfshirës të syve, i cili përfshin testimin e shikimit dhe ekzaminimin e syrit në detaje. Kur është e mundur, një ekzaminim gjithëpërfshirës i syrit duhet të përfshijë përdorimin e pikave të syve që zgjerojnë për të hapur bebëzat gjerë për ekzaminim të ngushtë të nervit optik dhe retinës.

Si korrigjohet miopia?

Mënyra më e zakonshme për të trajtuar miopinë është me syze korrigjuese ose lentet e kontaktit, të cilat përqendrojnë dritën në retinë.

Kirurgjia refraktive është një mundësi pasi gabimi optik i syrit të jetë stabilizuar

Lentet fakike intraokulare (IOL) janë një mundësi për njerëzit që janë shumë largpamës ose korneat e të cilëve janë shumë të hollë për të lejuar përdorimin e procedurave lazer si LASIK dhe PRK.