Modeli me parametra h

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kёta parametra zakonisht i japin prodhuesit e transistorёve nё tabelёn e tё dhёnave dhe janё tё pёrshtatshme sepse mund tё caktohen eksperimentalisht nё frekuenca tё ulёta.

Parametrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(input) – rezistenca hyrёse -dalja e lidhur shkurt vce=0

(revers) – herёsi I riveprimit tё tensionit – hyrja e hapur

(forward) -pёrforcimi I rrymёs -dalja e lidhur shkurt vce=0

(output) -rezistenca dalёse -hyrja e hapur


Pasi qё edhe parametrat hibrid π edhe parametrat –h mund tё shfrytёzohen pёr modelimin e karakteristikave tё transistorit tё njejtё, kёta parametra nuk janё tё pavarur ndёrmjet veti.

kur

  • Rezistenca hyrёse pёr sinjale tё vogla:

  • Pёrforcimi i rrymёs pёr sinjale tё vogla:

kur

  • Herёsi i riveprimit tё tensionit: – paraprakisht ёshtё zero dhe zakonisht mund tё mospёrfillet.

kur

  • Amitanca dalёse pёr sinjale tё vogla:

kur

Parametrat –h pёr transistorin PNP definohen nё mёnyrё tё njejtё si ato pёr komponentin NPN, gjithashtu edhe skema ekuivalente pёr sinjale tё vogla pёr transistorin PNP me parametra –h ёshtё identike me atё tё komponentit NPN, pёrveq qё kahet e rrymave dhe polaritet e tensioneve janё tё kundёrta.