Jump to content

Momenti magnetik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Momenti magnetik i një magneti është një matje e tendencës së saj për tu drejtuar me një fushë magnetike. Si moment magnetik ashtu edhe fusha magnetike mund të konsiderohen si vektorë që kanë një madhësi dhe një drejtim. Drejtimi i momentit magnetik është nga poli i jugut tek poli i veriut në një magnet. Fusha magnetike e prodhuar nga një magnet është proporcionale me momentin e saj magnetike. Për shembull, një qark i rrymës , një shkop magneti, një elektron, një molekulë, dhe një planet kanë të gjitha momente magnetike. Më saktësisht, termi momenti magnetik normalisht i referohet momentit të dipolit magnetik të një sistem, i cili prodhon termin e parë në zgjerimin multipolar të një fushe magnetike të përgjithshme. Komponenti i dipolit të fushës magnetike të një objekti është simetrik në lidhje me drejtimin e momentit të dipolit magnetik të saj , dhe zvogëlohet si inversi kubik i distancës nga objekti.

Magneti është një moment shumë i rendësishëm në zhvillimin e shkencës dhe teknologjis, po të dimë të shfytëzojmë kët moment të Magnetit do të përfitojmë shumë energji nga e cila energji do te perfitoj shumë njerzimi.