Jump to content

Monte Aguila

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Monte Águila është një qytet kilian që ndodhet në rajonin Biobío, në komunën e Cabrero[1], 5 kilometra në jug të qytetit me të njëjtin emër. Ishte kreu i zhdukur Ramal Monte Águila - Polcura, që e bën atë një lokalitet të njohur nga industria hekurudhore. Ajo përbëhet nga një popullsi prej 6,090 banorësh[2].

Historia shkon prapa nga ekzistenca e mapuches dhe araucanos, grupuar në sektorin e Monte Águila, që kanë të bëjnë me nën-delegimin e Yumbel. Banorët e parë të këtij qyteti ishin një grup i Mapuches, të cilët jetonin në mes të etnisë së tyre të njohur si Coyunches "Njerëzit e plazh" zonave sandier dhe shkretëtirat me bimësi të rrallë. Këta indianë u drejtuan nga lonco Ñancomawida, të cilët me popullin e tyre nuk u pranuan në fondin që kishte zhvilluar në sektor, ashtu si marangozët që punonin atje.

Por historia e këtij qyteti, shtatë kilometra në jug të Cabrero, ka origjinën më të fundit. Në fakt, sipas historianit Tito Figueroa në librin e tij "Cabrero, një qasje historike", zona ku tashmë fshati i Monte Aguila ishte në rrethin e të njëjtin emër të nën-delegacionit të Yumbel vendosur, por pa prova se ka pasur një vendbanim në fillim të shekullit të 20-të. Në tekstin e Solano Astaburuaga të botuar në 1899, i cili përshkruan në detaje Departamentin e Rere, përmend fshatrat, fshatrat dhe vendet, vetëm duket Monte de Águila. Nga regjistrimi i 1907, thotë Figueroa, ju mund të keni një statistikat zyrtare demografike për qytetin, duke numëruar në atë kohë me 91 banorë. Pa dyshim, hekurudhave Jugore, ndërtimi i Trans-Andeve dhe të rritur produktivitetin e fermave në zonën e dha jetën për këtë zonë urbane ndodhet 466 km nga Santiago, 7 km në jug të Cabrero dhe 115 m s.n.m.4. Dëshmi e mësipërme ishte rritja e përshpejtuar e popullsisë, duke arritur në dekadën e 30 pothuajse në një mijë banorë dhe duke u dyfishuar 30 vjet më vonë. Sipas regjistrimit të vitit 1992, ajo ka 5207 banorë. Për historianin, duke iu referuar Monte Aguila "është për të kujtuar degën e vjetër që filloi nga stacioni fshati në Polcura, duke mbuluar 72 km vendndodhjen vendndodhjen dhe qyteti në qytet."

Gjithashtu i lidhur me Monte Águila është Cooperativa Eléctrica Charrúa (Coelcha), e furnizuar nga Endesa, përmes nënstacionit Charrúa. Ai ka fillimet e saj në një sesion të Komunës së Yumbel, më 19 maj 1946. Pas tri komunat e Departamentit të Yumbel nisur një plan të gjerë të elektrifikimin lejuar për të siguruar energjinë e nevojshme për fshatrat dhe fermat, duke i dhënë një shtytje vendimtare për zhvillimin e zonës.


  1. ^ http://www.cabrero.cl/
  2. ^ http://www.ine.cl/cd2002/sintesiscensal.pdf