Monti Albani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Latium Volcano.jpg

Monti Albani (emri antik Albaanus Mons) jan male të ulta me prejardhje vullkanike, me majën më të lartë Faete 965 m, në jug-lindje të RomësItali. Kryesisht jan nën vreshta dhe platacione të ullinjëve ndërsa në viset më të lartë me pyje dhe kullosa. Qytetëzat e Romës (Castelli Romani) jan emërtimi përbashkët I shum vendbanimeve dhe qytetëzave (Valteri,Fraskasti,Albano) të shpërndara nëpër vise shkëmbore dhe përgjat bregut të liqenit Albano dhe Nemi. Monti Albani është hapësirë turistike dhe rekreative. Është I njohur me prodhimin e verës kualitative dhe me material zbukurues ndërtimorë(lapia Albanus).