Jump to content

Motori me djegie të jashtme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Modeli i motorit Stirling, me nxehtësi të jashtme nga një llambë shpirtërore (poshtë djathtas) e aplikuar në pjesën e jashtme të cilindrit të zhvendosjes së xhamit.

Një motor me djegie të jashtme (motor EC) është një motor nxehtësie reciproke ku një lëng pune, i përmbajtur brenda, nxehet nga djegia në një burim të jashtëm, përmes murit të motorit ose një shkëmbyesi nxehtësie.[1] Lëngu më pas, duke u zgjeruar dhe duke vepruar në mekanizmin e motorit, prodhon lëvizje dhe punë të përdorshme. Lëngu më pas hidhet (cikli i hapur), ose ftohet, kompresohet dhe ripërdoret (cikli i mbyllur). Në këto lloj motorësh, djegia përdoret kryesisht si burim nxehtësie dhe motori mund të funksionojë po aq mirë me llojet e tjera të burimeve të nxehtësisë.

  1. ^ external combustion - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary