Muhammed ibn Uthejmin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ebu Abdullah Muhamed Ibn Salih Ibn Muhamed Ibn Uthejmin et‐Temijmi en‐Nexhdi(1921-2001) ishte një dijetarët më të shquar musliman të gjysmës së dytë të shekullit 20.Ibn Uthejmini në moshë të re më soi Kur`anin përmendësh.Ai ka studiuar me një numër të madh dijetarësh të famshëm, prej tyre: Shejkh Abdu‐Rrahman es‐Sa’dij, Shejkh Muhamed Emin esh‐Shenkijti dhe Shejkh Abdul‐Azijz ibn Baz. Gjatë viteve të tij shumë të studimit, ai u bë njohur në botë për njohuritë e tij të lartë në fikh, përfundimisht hartimin e mbi pesëdhjetë libra mbi këtë temë.

Biografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Ebu Abdullah Muhamed Ibn Salih Ibn Muhamed Ibn Uthejmin et‐Temijmi en‐Nexhdi(1925-2001) ishte një nga dijetarët saudit më të shquar musliman të gjysmës së dytë të shekullit 20. Ibn Uthejmini në moshë të re mësoi Kur`anin përmendësh. Ai ka studiuar me një numër të madh dijetarësh të famshëm, prej tyre: Shejkh Abdu‐Rrahman es‐Sa’dij, Shejkh Muhamed Emin esh‐Shenkijti dhe Shejkh Abdul‐Azijz ibn Baz. Gjatë karrieres së tij ai u bë i njohur në botë për njohuritë e tij të lartë në fikh (jurisprudencë), gjatë së cilës ai publikoi mbi pesëdhjetë libra mbi këtë temë. Ibn Uthejmini i përket shkollë juridike Hanbelite.

Lindja[redakto | redakto tekstin burimor]

Ebu Abdullah Muhamed Ibn Salih Ibn Muhamed Ibn Uthejmin et‐Temijmi en‐Nexhdi lindi në qytetin Unejze të krahinës Kasim në Arabinë Saudite më 27 Ramadan 1347H/1925 EK, në një familje të shquar fetare nga fisi Beni Tamim, fis ky me prejardhje nga fisi i Kurejshëve.

Arsimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Ai ka studiuar me një numër të madh dijetarësh të famshëm, prej tyre: Shejkh Abdu‐Rrahman es‐Sa’dij, Shejkh Muhamed Emin esh‐Shenkijti dhe Shejkh Abdul‐Azijz ibn Baz.

Vdekja[redakto | redakto tekstin burimor]

Shejkhu vdiq ditën e Enjte, 15 Sheual 1421H/10 janar 2001EK, në moshën 74 vjeçare. Allahu pastë mëshirë mbi shpirtin e tij, Amin!

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]