Jump to content

Mustafa Ceriq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ceriq më 2012

Dr. Mustafa ef. Ceriq (lindi më 5 shkurt 1952) është imam boshnjak i cili shërbeu si Kryemyfti i Bosnjës dhe Hercegovinës dhe është presidenti i Kongresit Botëror të Boshnjakëve. Ai ishte gjithashtu një kandidat për një anëtar boshnjak të Presidencës së Bosnjë dhe Hercegovinës në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2014. Mustafa Ceriq është njëri nga themeluesit e Akademisë Boshnjake së Shkencave dhe Arteve.

Mustafa Ceriq lind në vitin 1952 në Veliko Çajno, Visoko. Ceriq shkollën fillore e përfundoi në vendlindjen e tij, ndërsa medresen e Gazi Husrev BeutSarajevë në vitin 1972. U diplomua në Universitetin el-Ez'herKajro, në vitin 1978. Ai pastaj ka punuar si imam në Xhaminë e Bardhë në Graçanicë për vitin 1981. Me vendimin e pleqësisë është caktuar si imam në Qendrën Kulturore Islame në Çikago. Në Çikago, përfundoi studimet pasuniversitare në teologjinë islame në Departamentin e Gjuhëve dhe Civilizimeve të Lindjes së Afërme ku doktoroi te dijetari i mirënjohur mysliman Fazlur Rahman me tezën: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studimi mbi mësinim teologjikEbu Mansur el-Maturidiut) në vitin 1986. Paralelisht krahas punës së imamit mësoi në Kolegjin Amerikan në Çikago.

Lidhje te jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]