Napoleoni II

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Princi Napoleon II

Napoleon II i Francës lindi në Paris me 20 mars te vitit 1811 dhe vdiq ne moshe te re ne kryeqytetin e Austrise, në Vjenë me 22 korrik 1832.

Napoleoni i II ishte i biri i perandorit të Francës Napoleon Bonaparte dhe gruas se tij të dyte Maria Luisa d'Asburgo - Lorena, u be perandor i francezeve për një periudhe të shkurtër.

Napoleoni i I - pare ne momentin e lindjes e emëroi "Mbret i Romes", me pas e emëroi perandor në vitin 1814 kur ai dha dorëheqje.

Sipas regjistrimit kur ai lindi ne certifikatën e lindjes shkruhej prejardhja e emrit : Napoleon ishte emri i babait, François ishte emri i gjyshit nga ana e mamase, Charles ishte emri i gjyshit nga ana e babait.

Fëmijërinë e tij e kaloi pothuajse në Austri, ne fakt Maria Luisa e çoi ne moshën tre-vjeçare ne pallatin mbretëror te gjyshit, Perandorit Francesco I i Austrisë. Me 28 qershor 1815, pikërisht dhjete dite me pas betejës se Waterloo, mbështetësit e babait, te cilët thirreshin me emrin Bonapartiste, e emëruan perandor i francezeve me emrin e Napoleon II, por u hoq nga detyra e tij një jave me pas. Perandori i Austrisë, i cili ishte gjyshi i se emes, i dha titullin Duka i Reichstadt. Ne vitin 1830 kur mbretit Carlo X i hoqën titullin mbret i Francës, i premtuan një vend si mbret por ai ishte i sëmure rende nga tuberkulozi dhe vdiq ne moshën 21 vjeçare ne Austri me 22 korrik 1832.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]