Navaricë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stampa:Fshat në Shqipëri Navarica është një fshatkomunën Dhivërrrethin e SarandësShqipërisë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu fshati Navaricë kufizohet me Luvinën, nga jugu me Dhivrin, nga lindja me Dhrovjanin dhe nga perëndimi me Ardhasovën, Ymerefendin dhe Rumanxën. Në fshatin e vjetër të Navaricës kanë qenë lagjet Sulltana dhe Raqe (sot gërmadha): ndërsa lagjet e sotme janë: Hadëratë, Hoxhatë, Mehmetatë dhe Kolakë (nga emri Kol).[1]

Toponimet të fshatit Navaricë:[2]

 • Agrolefkë/a - pyll, në J.
 • Allai/a - kullotë, në P.
 • Aravuna - arë, në J.
 • Barbo/ua - arë, në J.
 • Brima e Osmanit - sterrë në tokë, në L. Thonë se gjysma e kësaj ka qenë rrëzuar dhe ka zënë nën të disa njerëz. Po kështu tregojnë se në kohën osmane kur u detyrua të shpërngulej nga vendi fshati i vjetër Sulltana, fshatarët hodhën në këtë sterrë të gjitha enët e tyre prej bakri e bronxi dhe kur u larguan i mbuluan ato.
 • Brimat e Xhafos - vrima në tokë, në V.
 • Burim i Gravës - burim, në L.
 • Burim i Palokishës - burim, në VP.
 • Dardhat e Stererive - vend ku ka pasur dardha, në L.
 • Fera e Polloverit - vend ku ka pasur ferra, në L.
 • Fiku i Jupit - fik i vjetër që tani nuk ekziston më. Ka qenë pronë e njëfare Jupi, në L.
 • Foleja e Birbilit - faqe mali, në L.
 • Gorica e Begzos - arë, në L.
 • Gorica e Bejkos - vend ku ka qenë një goricë e vjetër që ka pasur pronar Bejkon, në L.
 • Grava - shpellë, në L.
 • Gropa e Xhevatit - vend gropë që mban ujë. Është pranë lumit të Navaricës.
 • Guret e Kripës - pllajë ku barinjtë vendosnin dërrasa prej guri për t’u dhënë bagëtive kripë, në L.
 • Karajani - faqe mali, në L.
 • Karkanece/t - ara, në J.
 • Kazane/t - vend gropa në mal që thirren kazane, në L.
 • Kroi i Fasos - krua në fushe, në P.
 • Kroi i Lazes - krua, në V
 • Kroi i Mënës - burim, në V.
 • Kukulo/ua - kullotë në mal, në L.
 • Lefta - pyll, në J.
 • Lis i Klishës - vend ku dikur ka qenë një lis pranë kishës, në qendër.
 • Lum i Navaricës - lum i vogël i cili kalon nga lindja në perëndim.
 • Llajo/ua – arë, në P.
 • Mali i Kofollongje - faqe mali, në L.
 • Mali i Lefkës - faqe mali, në J.
 • Monopat/i Karajanit - monopat, në L.
 • Monopat i Llaqegucit - monopat, në V.
 • Mulliri i Braçkës - mulli, në P.
 • Mulliri i Gumenit - mulli, në P.
 • Mulliri i Kasharenje - mulli që shërben edhe sot, në P.
 • Omala - arë, në J.
 • Paloklisha - rrënojë e një kishe të vjetër, në VP.
 • Palomanastiri - rrënojat e një manastiri të vjetër, në P.
 • Paloqipra - kullotë, në P.
 • Panaje/ja - një vend shesh ku dikur ka qenë bërë panair.
 • Polloneri - faqe mali, në L.
 • Prroi Druganos - përrua, në V.
 • Prroi i Krenidhës - përrua, në J.
 • Prroi i Lefkës – përrua, në J.
 • Prroi i Pollonerit - përrua, në L.
 • Prroi i Thanës Çanos - përrua, në L.
 • Prroi i Vathillagos - përrua. Tregojnë se aty në piskun e vapës dhe në kohë nate nuk mund të kalonte njeri, sepse aty delnin shejtanët dhe goditnin njerëzit me gurë, etj. Vendi aty bie erë si kafe e pjekur.
 • Qaf’ e Allonaqit - qafë kodrinore, në J.
 • Qaf’ e Druganos - qafë mali, në V.
 • Qaf’ e Karkaneceve - qafë kodrinore, në J.
 • Qafa e Kazaneve - vend grykë në mal ku ka gropa të cilat thirren kazane, në kufi me Dhrovjanin, në L.
 • Qaf e Llupsatit - qafë që kalon nga Navarica për në Llupsat, në L.
 • Qafa e Omalave - qafë, në J.
 • Qafa e Stavroit – qafë.
 • Qaf’ e Shterpit - qafë kodrinore, në J.
 • Qish e Ajlasë (I njohur gjithashtu në dialektin vendore si: Klish’ e Ajlasë) - kishëz e vogël majë malit, në J.
 • Rrethi i Garos - stan i vjetër, në L.
 • Rafsh i Paloklishës - në VP.
 • Rrepet e Ponxhos - sot nuk figurojnë.
 • Rrepet e Vrisit - rrepe e lisa shekullorë, në L.
 • Shesh i Metallonit - shesh, në V.
 • Shesh i Panajes - shesh, në V.
 • Shkëmb i Kuq - shkëmb, në P.
 • Shkëmb i Llajës - shkëmb, në P.
 • Shkëmb i Ponxhos - shkëmb ku mblidheshin burrat e fshatit për të kuvenduar.
 • Shkëmb i Vuvës – shkëmb, në J.
 • Shterpa - ara pranë gërmadhave të manastirit.
 • Thana e Çanos - faqe mali, në L.
 • Ura e Serineve – arë. Aty ka qenë një urë e gurtë me hark, në P.
 • Varroshet - varre afër qendrës.
 • Varroshat e Hoxhate - varre të fisit e hoxhate, afër qendrës.
 • Varroshet e Jehate - varre, afër qendrës.
 • Vreshti i Shukos - faqe mali ku dikur ka pasë vreshtë, në L.
 • Vris/i - burim, në L.
 • Vuvë/a - kullotë, në J.
 • Xhamia e Hoxhate - gërmadhë xhamije që e kanë pasë ndërtuar hoxhatë.
 • Xhamija e Qendrës - gërmadhë xhamijë në qendër të fshatit.


Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 445.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f.