Ndryshimet ndermjet qelizave bimore dhe shtazore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Është sepse qelizat bimore kanë murin qelizor gjë që nuk e hasim tek ato shtazore karakteristik tjetër është se qelizat bimore kanë edhe disa organele qelizore të cilat quhen plastide ato mund të jen me ngjyrë dhe pa ngjyrë plastidi më i rëndësishëm është kloroplasti ku krijohet hidrati i karbonit, ndryshim tjetër është edhe centrozomi te cilin nuk e hasim tek qelizat bimore. Madhësia dhe forma e qelizës ndryshon në faza të ndryshme të jetës. Forma me te shpeshta te qelizës janë :

  • topthore,
  • cilindrike,
  • prizamtike,
  • boshtore,
  • qelizat ne forme të parregullt (qeliza nervore).
  • qelizat ne forme të përkohshme (ameboidale)

Disa qeliza mund të shihen vetëm me ane te mikroskopit e disa të tjera mund të shihen edhe me sy pa mikroskop si për shembull kemi qelizat e portokallit, limonit, pastaj te alga acetabulariaqe është një qelizore e cila ka madhsin 5-15 cm qeliza tjera janë edhe ato nervore te cilat ne disa raste arrin deri ne 1,5 m pastaj qeliza te mëdha janë vezët e shpendëve si psh. tek pula ve za arrin madhësinë deri ne 6 cm edhe tek makushi veza është e madhe deri ne 17 cm peshon rreth 17 kg. Rritja e trupit varet nga numri i qelizave e jo nga madhësia e qelizës si psh tek ujtoksoret disa qeliza janë më të mëdha se të gjitarët. Tek organizmat shumë qelizore qelizat kanë funksione te ndryshme ndërsa tek ato njëqelizore një qelizë i kryen te gjitha funksionet.

Qelizat bimore kane mure qelizor , nuk kane centrozom , kane plastide , nuk kane flagjele , si materie rezerve kane amidonin , kane vakuola te medha.

Qelizat shtazore nuk kane mure qelizor , kane centrozom , nuk kane plastide , kane flagjele , si materie rezerve kane glikogjenin per dallim prej qelizave bimore , dhe kane vakuola te vogla . Kaegoria:Biologj