Nekibe Kelmendi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Nekibe Kelmendi, ish-ministre e Drejtësisë në Republikën e Kosovës, deputete e Kuvendit të Kosovës. E lindur më 11.05.1944 në Pejë, pasi qe lëngoi për një kohë të gjatë nga sëmundja e kancerit vdiq më 19.06.2011 në Prishtinë.

Arsimimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti Juridik – Prishtinë (më 1968) Prej 1968 deri më 1987 gjyqtare, me ndërprerje prej vitit 1974 deri në vitin 1976, në të cilën periudhë ushtroi profesionin e avokatisë, e para shqiptare në historinë e gruas shqiptare avokate. Në vitin 1987, pas daljes së Millosheviqit në skenën politike, është shkarkuar nga gjyqtarja, për të punuar deri në vitin 1991 si sekretare gjenerale e Barnatoreve të Kosovës.

E larguar nga puna në vitin 1991, kur prapë i është kthyer avokaturës. Nga 1 janar 2000 deri në nëntor 2001 ka qenë bashkdrejtuese e Departamentit të Drejtësisë së UNMIK-ut

Bashkëshorte, e avokatit Bajram Kelmendit, përkatësisht nënë e Kastriot dhe Kushtrim Kelmendit, të vrarë nga okupatori serb natën midis 24/25 mars 1999.

Aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesëmarrëse në Kongresin e kriminologëve dhe të penologëve në Ohër (1972); Sekretare e Odës së Avokatëve të Kosovës në periudhën 1974-1976 (e para sekretare e kësaj Ode të themeluar më 10 qershor 1974); Pjesëmarrëse në Kongresin evropian të avokatëve në Stamboll (1974); Pjesëmarrëse në Kongresin e avokatëve të ish RSFJ-së në Zagreb (1975); Bashkëthemeluese e Këshillit për mbrojtjen e të Drejtave dhe të Lirive në Prishtinë (dhjetor 1989); Bashkëthemeluese dhe anëtare e parë e Kryesisë së Lidhjes Demokratike të Kosovës (dhjetor 1989), sekretare e përgjithshme e kësaj partie (1998 deri 2003) dhe aktualisht Zëvendëskryetare e Lidhjes Demokratike të Kosovës; Pjesëmarrëse në cilësinë e vëzhgueses ndërkombëtare në zgjedhjet parlamentare në Republikën e Shqipërisë (1992); Pjesëmarrëse në Konferencën botërore për të Drejtat e Njeriut të organizuar nga OKB-ja në Vjenë (1993); Vizitë pune Ministrisë së Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Holandës (mars 1994) në delegacion me FG të LDK-së, me ftesë të asaj ministrie; Anëtare e Komisionit për hartimin e legjislacionit të ri për Kosovën (1999 deri 2004); Pjesëmarrëse në Kongresin kundër Korrupsionit në Washington (2000); Pjesëmarrëse në Simpoziumin për Parandalimin e krimit të pastrimit të parave dhe e hartimit të Ligjit kundër pastrimit të parave (Bullgari, 2000); Vizitë Stejt Departamentit Amerikan dhe Gjykatës së Lartë të shtetit Luiziana në SHBA, me ftesën e Stejt Departamentit Amerikan (2000); Pjesëmarrëse në Konferencën e Institutit Amerikan për Paqe në Earle House ( 2000 dhe 2002); Nga 27 marsi 2002 sërish avokate; Pjesëmarrëse në Konferencën e OKB në Njujork për të drejtat e grave, e vetmja nga Evropa (2004); Deputete e Kuvendit të Kosovës në dy legjislatura; Anëtare e Grupit të ekspertëve në Grupin Politik Strategjik të Grupit të Unitetit për negociata për Kosovën; Bashkëthemeluese e Lobit të Grave për Evropën Juglindore; Shkrime autoriale: Autore e shumë shkrimeve profesionale nga fusha e të drejtave të njeriut mbi gjendjen në Kosovë dhe fusha juridike, prej të cilave shkrime më i rëndësishmi është shkrimi me titull: “Kosova nën barrën e ligjeve diskriminuese dhe antikushtetuese të Serbisë – fakte dhe dëshmi), tekst i përfshirë në një rezolutë të OKB-së për Kosovën (1992).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

http://www.kuvendikosoves.org/?cid=1,102,389