Ngrënia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gratë që hanë biskota në Angli.

Ngrënia (e njohur gjithashtu si konsumim) është gëlltitja e ushqimit, zakonisht për të siguruar energji një organizmi heterotrofik dhe për të lejuar rritjen. Kafshët dhe heterotrofët e tjerë duhet të hanë në mënyrë që të mbijetojnë - mishngrënësit hanë kafshë të tjera, barngrënësit hanë bimë, omnivorët konsumojnë një përzierje të lëndëve bimore dhe shtazore, dhe detritivorët hanë detritus. Kërpudhat tretin lëndën organike jashtë trupit të tyre në krahasim me kafshët që tretin ushqimin e tyre brenda trupit të tyre. Për njerëzit, të ngrënit është një aktivitet i jetës së përditshme. Disa individë mund të kufizojnë sasinë e tyre të marrjes ushqimore. Kjo mund të jetë rezultat i një zgjedhjeje stili jetese, për shkak të urisë ose urisë, si pjesë e një diete ose si agjërim fetar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]