Nicolae Filip

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Nicolae Filip (3 mars 1926 - 15 maj 2009) ka lindur në fshatin Sofje, Bălţi në një familje fermerësh. Ai ishte një ekspert në fushën e fizikës dhe kontribuoi në mënyrë të konsiderueshme në studimin e "Përhapjes së valëve të radios ultrashort". Ai u zgjodh anëtar i nderit i Akademisë së Shkencave të Moldavisë.[1] Ai ishte Kancelari i Universitetit Shtetëror të Baltiut "Alecu Russo".


Karriera

Doktor i Shkencave Fizike dhe Matematike (1962).

Habilitirovanny Doktor i Shkencave Fizike dhe Matematike (1979).

Profesor i Universitetit (1980), një specialist udhëheqës në fushën e radios fizikës.

Përsosmëri në arsimin publik të BRSS (1971).

1973 mori titullin "Punëtor i nderuar i Shkollës së Lartë të MSHP-së”.

1995 u zgjodh anëtar i nderit i Akademisë së Shkencave të Moldavisë.

1996 mori Çmimin e Shtetit të Republikës së Moldavisë në fushën e shkencës dhe teknologjisë.

Që nga viti 1997, ND Philippe anëtar i Akademisë Ndërkombëtare të Shkencave Graduate School.

2000 Doktor Nderi i Universitetit Teknik Jassy. Gh.Asachi.

Që nga viti 2001, është një qytetar nderi i qytetit Belts.


Çmime

"Rendi i Meritës së Punës", 1995

"Rendi i Republikës", 2001

Vendimi i Këshillit Bashkiak Nr. 11/24 më 03.04.2001, të regjistruara në Librin e Nderit duke e caktuar atë titullin "Qytetar Nderi Mun Blazhi".


Referime

P biology blue.png Ky artikull në lidhje me biologjinë është i cunguar. Ndihmoni dhe ju në përmirsimin e tij.


  1. ^ [1] Detalii despre membrii Academiei de Ştiințe a Moldovei