Njëbrirëshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gdhendje në dru e shekullit të 17-të e një njëbrirëshi,

Njëbrirëshi është një krijesë legjendare që është përshkruar që nga lashtësia si një bishë me një bri të vetëm të madh, me majë, spirale që del nga balli.

Në letërsinë dhe artin evropian, njëbrirëshi për mijëra vitet e fundit është përshkruar si një kafshë e bardhë e ngjashme me kalin ose dhinë me një bri të gjatë të drejtë me brazda spirale, thundra të ndarë dhe nganjëherë mjekër dhie. Në mesjetë dhe në Rilindje, ajo përshkruhej zakonisht si një krijesë jashtëzakonisht e egër pyjore, një simbol i pastërtisë dhe hirit, i cili mund të kapej vetëm nga një e virgjër. Në enciklopedi, briri i tij përshkruhej se kishte fuqinë për ta bërë ujin e helmuar të pijshëm dhe për të shëruar sëmundjet. Në kohët mesjetare dhe të Rilindjes, tufa e narvalit shitej ndonjëherë si një bri njëbrirësh.

Një lloj gjedhi njëbrirësh mendohet nga disa studiues se është përshkruar në vulat e qytetërimit të Luginës së Indusit të epokës së bronzit, interpretimi që mbetet i diskutueshëm. Një formë kuajsh e njëbrirëshi u përmend nga grekët e lashtë në rrëfimet e historisë natyrore nga shkrimtarë të ndryshëm, duke përfshirë Ctesias, Straboni, Plini i Riu, Aelian dhe Cosmas Indicopleustes. Bibla përshkruan gjithashtu një kafshë, re'em, të cilën disa përkthime e përkthejnë si njëbrirësh.

Njëbrirëshi vazhdon të mbajë një vend në kulturën popullore. Shpesh përdoret si simbol i fantazisë ose i rrallë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]