Njësia e furnizimit me energji elektrike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një njësi e furnizimit me energji ATX me kapakun e sipërm të hequr.

Një njësi e furnizimit me energji (PSU) konverton rrjetin ACenergji DC të rregulluar me tension të ulët për komponentët e brendshëm të një kompjuteri. Kompjuterët personalë modern përdorin në mënyrë universale furnizime me energji të ndryshueshme. Disa furnizues me energji elektrike kanë një çelës manual për zgjedhjen e tensionit të hyrjes, ndërsa të tjerët përshtaten automatikisht me tensionin kryesor.

Shumica PSU-ve të kompjuterit përputhen me specifikimin ATX, i cili përfshin faktorin e formës dhe tolerancat e tensionit. Ndërsa një furnizim me energji ATX është i lidhur me furnizimin me energji elektrike, ai gjithmonë siguron një energji gatishmërie 5 volt (5VSB) në mënyrë që funksionet e gatishmërisë në kompjuter dhe disa pajisje periferike të furnizohen me energji. Furnizimi me energji ATX ndizet dhe fiket nga një sinjal nga pllaka amë. Ata gjithashtu ofrojnë një sinjal për pllakën për të treguar se kur tensionet DC janë të specifikuara, në mënyrë që kompjuteri të jetë në gjendje të ndizet dhe të nisë në mënyrë të sigurt. Standardi më i fundit ATX PSU është versioni 3.0 që nga mesi i vitit 2022.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]