Rryma e ndryshueshme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rryma alternative (kurba e gjelbër). Boshti horizontal mat kohën (ai gjithashtu paraqet tension/rrymë zero); vertikale, rrymë ose tension.

Rryma e ndryshueshme (AC) është një rrymë elektrike e cila ndryshon periodikisht drejtimin dhe ndryshon madhësinë e saj vazhdimisht me kalimin e kohës, në ndryshim nga rryma e vazhduar (DC), e cila rrjedh vetëm në një drejtim. Rryma alternative është forma në të cilën energjia elektrike u shpërndahet bizneseve dhe banesave dhe është forma e energjisë elektrike që konsumatorët përdorin zakonisht kur futin pajisjet e kuzhinës, televizorët, freskueset dhe llambat elektrike në një prizë muri. Një burim i zakonshëm i energjisë DC është një bateri në një elektrik dore. Shkurtesat AC dhe DC shpesh përdoren për të nënkuptuar thjesht të alternuar dhe të drejtpërdrejtë, përkatësisht, si kur modifikojnë rrymën ose tensionin.

Linjat trefazore të transmetimit të tensionit të lartë përdorin rryma alternative për të shpërndarë energjinë në distanca të gjata midis impianteve të prodhimit elektrik dhe konsumatorëve.

Forma e zakonshme valore e rrymës alternative në shumicën e qarqeve të energjisë elektrike është një valë sinus, gjysmëperiudha pozitive e së cilës korrespondon me drejtimin pozitiv të rrymës dhe anasjelltas (periudha e plotë quhet cikël). Në aplikacione të caktuara, si përforcuesit e kitarës, përdoren forma të ndryshme valore, të tilla si valë trekëndore ose valë katrore. Sinjalet audio dhe radio që barten në telat elektrikë janë gjithashtu shembuj të rrymës alternative. Këto lloje të rrymës alternative bartin informacione të tilla si zëri (audio) ose imazhe (video) ndonjëherë të bartura nga modulimi i një sinjali bartës AC. Këto rryma zakonisht alternojnë në frekuenca më të larta se ato të përdorura në transmetimin e energjisë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]