Elektriku i dorës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Elektrik dore taktik LED.

Një elektrik dore është një llambë elektrike e lëvizshme me dorë. Më parë, burimi i dritës zakonisht ishte një llambë miniaturë inkandeshente, por këto janë zhvendosur nga diodat që lëshojnë dritë (LED) që nga mesi i viteve 2000. Një elektrik dore tipik përbëhet nga burimi i dritës i montuar në një reflektor, një mbulesë transparente (nganjëherë e kombinuar me një lente) për të mbrojtur burimin e dritës dhe reflektorin, një bateri dhe një çelës, të gjitha të mbyllura në një kuti.

Shpikja e qelizës së thatë dhe llambave elektrike inkandeshente në miniaturë bënë të mundur elektrik dore të parë me bateri rreth vitit 1899. Sot, elektrik dore përdorin kryesisht dioda që lëshojnë dritë dhe funksionojnë me bateri të disponueshme ose të rikarikueshme. Disa mundësohen nga përdoruesi që kthen një manivan, tund llambën ose e shtrydh atë. Disa kanë panele diellore për të rimbushur baterinë. Dritat elektrik dore përdoren si burim drite jashtë, në vende pa ndriçim të instaluar përgjithmonë, gjatë ndërprerjeve të energjisë elektrike ose kur nevojitet një burim portativ drite.

Përveç elektrik dore për përdorim të përgjithshëm, të dorës, shumë forma janë përshtatur për përdorime të veçanta. Elektrik dore të montuar në kokë ose në helmetë të krijuar për minatorët dhe kampistët i lënë duart të lira. Disa elektrik dore mund të përdoren nën ujë ose në atmosfera të ndezshme.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]