Llamba LED

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llambë LED me vidë Edison.

Llamba LED ose Llambë LED është një dritë elektrike që prodhon dritë duke përdorur diodat që lëshojnë dritë (LED). Llambat LED janë dukshëm më efikase ndaj energjisë sesa llambat inkandeshente ekuivalente dhe mund të jenë dukshëm më efikase se shumica e llambave fluoreshente. Llambat LED më efikase të disponueshme në treg kanë efikasitet prej 200 lumen për vat (Lm/W). Llambat LED komerciale kanë një jetëgjatësi shumë herë më të gjatë se llambat inkandeshente.

Llambat LED kërkojnë një qark elektronik drejtues LED për të funksionuar nga linjat e energjisë elektrike dhe humbjet nga ky qark do të thotë që efikasiteti i llambës është më i ulët se efikasiteti i çipave LED që përdor. Qarku i drejtuesit mund të kërkojë veçori të veçanta që të jenë të pajtueshme me dimmerat e llambave të destinuara për përdorim në llambat inkandeshente. Në përgjithësi, forma e valës aktuale përmban njëfarë shtrembërimi, në varësi të teknologjisë së ndriçuesve.

Tregu i llambave LED parashikohet të rritet nga 75.8 miliardë dollarë në vitin 2020 dhe të rritet në 160 miliardë dollarë në vitin 2026.

LED-të vijnë në ndriçimin e plotë menjëherë pa vonesë të ngrohjes. Ndezja dhe fikja e shpeshtë nuk e zvogëlon jetëgjatësinë si me ndriçimin fluoreshent. Prodhimi i dritës zvogëlohet gradualisht gjatë jetës së LED-it.

Disa llamba LED janë zëvendësuese për llambat inkandeshente ose fluoreshente. Llambat LED mund të përdorin paketa të shumta LED për shpërndarje të përmirësuar të dritës, shpërndarje të nxehtësisë dhe kosto të përgjithshme. Teksti në paketimin e llambave LED me pakicë mund të tregojë daljen e dritës në lumen, konsumin e energjisë në vat, temperaturën e ngjyrës në Kelvin ose një përshkrim ngjyrash si "e bardhë e ngrohtë", "e bardhë e ftohtë" ose "drita e ditës", diapazoni i temperaturës së funksionimit , dhe nganjëherë fuqia ekuivalente e një llambë inkandeshente që jep të njëjtën dalje në lumen.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "LED lamp", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-23, marrë më 2022-12-26