Llamba fluoreshente

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llambat fluoreshente lineare që ndriçojnë një tunel për këmbësorët.

Një llambë fluoreshente, ose tub fluoreshente, është një llambë shkarkimi gazi me avull-merkuri me presion të ulët që përdor fluoreshencën për të prodhuar dritë të dukshme. Një rrymë elektrike në gaz ngacmon avujt e merkurit, i cili prodhon dritë ultravjollcë me valë të shkurtër që më pas bën që një shtresë fosfori në brendësi të llambës të shkëlqejë. Një llambë fluoreshente konverton energjinë elektrike në dritë të dobishme në mënyrë shumë më efikase sesa një llambë inkandeshente. Efikasiteti tipik i ndriçimit të sistemeve të ndriçimit fluoreshent është 50-100 lumen për vat, disa herë më i lartë se efikasiteti i llambave inkandeshente me prodhim të krahasueshëm të dritës. Për krahasim, efikasiteti ndriçues i një llambë inkandeshente mund të jetë vetëm 16 lumen / vat.

Sipër: dy llamba fluoreshente kompakte jo të integruara. Pjesa e poshtme: dy llamba fluoreshente. Të dy llojet kërkojnë një çakëll në ndriçues. Një shkrepëse, majtas, shfaqet për shkallë.

Pajisjet e llambave fluoreshente janë më të kushtueshme se llambat inkandeshente sepse, ndër të tjera, ato kërkojnë një çakëll për të rregulluar rrymën përmes llambës, por kostoja fillestare kompensohet nga një kosto shumë më e ulët e funksionimit. Llambat fluoreshente kompakte tani janë të disponueshme në të njëjtat madhësi popullore si inkandeshentet dhe përdoren si një alternativë e kursimit të energjisë në shtëpi.

Për shkak se ato përmbajnë merkur, shumë llamba fluoreshente klasifikohen si mbetje të rrezikshme. Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Mbrojtjen e Mjedisit rekomandon që llambat fluoreshente të ndahen nga mbetjet e përgjithshme për riciklim ose asgjësim të sigurt dhe disa juridiksione kërkon riciklimin e tyre.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mercury-Containing Light Bulb (Lamp) Recycling | Universal Waste | US EPA Arkivuar 2015-06-29 tek Wayback Machine.