Jump to content

Fluoreshenca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mineralet fluoreshente lëshojnë dritë të dukshme kur ekspozohen ndaj rrezeve ultravjollcë.

Fluoreshenca është emetimi i dritës nga një substancë që ka thithur dritën ose rrezatim tjetër elektromagnetik. Është një formë lumineshence. Në shumicën e rasteve, drita e emetuar ka një gjatësi vale më të madhe, dhe për këtë arsye një energji fotonike më të ulët se rrezatimi i zhytur. Një shembull i dukshëm i fluoreshencës ndodh kur rrezatimi i absorbuar është në rajonin ultravjollcë të spektrit elektromagnetik (i padukshëm për syrin e njeriut), ndërsa drita e emetuar është në rajonin e dukshëm; kjo i jep substancës fluoreshente një ngjyrë të dallueshme që mund të shihet vetëm kur substanca është ekspozuar ndaj dritës UV. Materialet fluoreshente pushojnë së ndriçuari pothuajse menjëherë kur burimi i rrezatimit ndalon, ndryshe nga materialet fosforeshente, të cilat vazhdojnë të lëshojnë dritë për disa kohë më pas.

Fluoreshenca ka shumë aplikime praktike, duke përfshirë mineralogjinë, gjeologjinë, mjekësinë, sensorët kimikë (spektroskopia e fluoreshencës), etiketimi fluoreshent, ngjyrat, detektorët biologjikë, zbulimi i rrezeve kozmike, ekranet fluoreshente me vakum dhe tubat me rreze katodike. Zbatimi i tij më i zakonshëm i përditshëm është në llambat fluoreshente (shkarkuese të gazit) dhe llambat LED, në të cilat veshjet fluoreshente konvertojnë dritën UV ose blu në gjatësi vale më të gjata duke rezultuar në dritë të bardhë e cila madje mund të duket e padallueshme nga ajo e llambës inkandeshente tradicionale, por joefikase për energji.

Fluoreshenca gjithashtu shfaqet shpesh në natyrë në disa minerale dhe në shumë forma biologjike në të gjitha mbretëritë e jetës. Kjo e fundit mund të quhet biofluoreshencë, që tregon se fluorofori është pjesë ose është nxjerrë nga një organizëm i gjallë (në vend të një ngjyre ose njollë inorganike). Por meqenëse fluoreshenca është për shkak të një kimikati specifik, i cili gjithashtu mund të sintetizohet artificialisht në shumicën e rasteve, mjafton të përshkruhet vetë substanca si fluoreshente.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]