Jump to content

Ruajtja e energjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ruajtja e energjisë është përpjekja për të reduktuar konsumin e kotë të energjisë duke përdorur më pak shërbime të energjisë. Kjo mund të bëhet duke përdorur energjinë në mënyrë më efektive (duke përdorur më pak energji për shërbimin e vazhdueshëm) ose duke ndryshuar sjelljen e dikujt për të përdorur më pak shërbim (për shembull, duke vozitur më pak). Ruajtja e energjisë mund të arrihet përmes përdorimit efikas të energjisë, i cili ka disa avantazhe, duke përfshirë një reduktim të emetimeve të gazeve serrë dhe një gjurmë më të vogël të karbonit, si dhe kursime të kostos, ujit dhe energjisë.

Praktikat e gjelbërta inxhinierike përmirësojnë ciklin jetësor të komponentëve të makinerive që konvertojnë energjinë nga një formë në tjetrën.

Energjia mund të ruhet duke reduktuar mbetjet dhe humbjet, duke përmirësuar efikasitetin përmes përmirësimeve teknologjike, duke përmirësuar funksionimin dhe mirëmbajtjen,[1] duke ndryshuar sjelljet e përdoruesve përmes profilizimit të përdoruesit ose aktiviteteve të përdoruesve, monitorimin e pajisjeve, zhvendosjen e ngarkesës në orët jashtë pikut dhe ofrimin e rekomandimeve për kursimin e energjisë. Vëzhgimi i përdorimit të pajisjes, krijimi i një profili të përdorimit të energjisë dhe zbulimi i modeleve të konsumit të energjisë në rrethana ku energjia përdoret keq, mund të përcaktojë zakonet dhe sjelljet e përdoruesit në konsumin e energjisë. Profili i energjisë së pajisjes ndihmon në identifikimin e pajisjeve joefikase me konsum të lartë energjie dhe ngarkesë energjie. Ndryshimet sezonale gjithashtu ndikojnë shumë në ngarkesën e energjisë, pasi përdoret më shumë ajër i kondicionuar në stinët e ngrohta dhe ngrohja në stinët më të ftohta. Arritja e një ekuilibri midis ngarkesës së energjisë dhe komfortit të përdoruesit është komplekse por thelbësore për ruajtjen e energjisë. Në një shkallë të gjerë, disa faktorë ndikojnë në tendencat e konsumit të energjisë, duke përfshirë çështjet politike, zhvillimet teknologjike, rritjen ekonomike dhe shqetësimet mjedisore.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fakhar, Muhammad Zaman; Yalcin, Emre; Bilge, Alper (2023-03-01). "A survey of smart home energy conservation techniques". Expert Systems with Applications (në anglisht). 213: 118974. doi:10.1016/j.eswa.2022.118974. ISSN 0957-4174. S2CID 252960045.
  2. ^ Parrott, Kathleen (2020). "Energy Conservation". përmbledhur nga Leal Filho, Walter; Marisa Azul, Anabela; Brandli, Luciana; Gökçin Özuyar, Pinar (red.). Sustainable Cities and Communities. Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals (në anglisht). Cham: Springer International Publishing. fq. 158–167. doi:10.1007/978-3-319-95717-3_13. ISBN 978-3-319-95717-3. S2CID 241558625.