Njolla e Madhe e Kuqe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Njolla e Madhe e Kuqe është një rajon i vazhdueshëm me presion të lartë në atmosferën e Jupiterit, duke prodhuar një stuhi anticiklonike që është më e madhja në Sistemin Diellor. E vendosur 22 gradë në jug të Ekuatorit të Jupiterit, ajo prodhon shpejtësi të erës deri në 432 km / orë (268 mph). Vëzhgimet nga 1665 deri në 1713 besohet të jenë të së njëjtës stuhi; nëse kjo është e saktë, ajo ka ekzistuar për të paktën 356 vjet. Tjetra u vu re në shtator 1831, me 60 vëzhgime të regjistruara midis asaj kohe dhe 1878 kur filluan vëzhgimet e vazhdueshme.