Jump to content

Numri i artikujve europian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
NAE-13 Shifrorë

Numri i artikujve europian (NAE) është në emër të Global Trade Item Numer (GTIN). Paraqet ndërkombëtarisht një kod unik të pagabueshëm të produkteve komerciale. Numri përbëhet nga 8 ose 13 shifra, të cilat 2 ose 3 numrat e parë përkatësisht 7, 8 ose 9 shifra janë në mënyrë të centralizuar nga GS1 menaxhon dhe prodhues në bazë të kërkesës si një Global Location Number të caktuar.

NAE ose GTIN zakonisht është makinë-leximi e Barkodit në paketimin e produktit dhe mund të deshifrohet nga barkod skaner, për shembull  skaner i arkave.

Kuptimi i përbashkët i gabimit është emri i prefiks GS1 si një vend kodi. Kjo është vetëm një parashtesë, që është caktuar nga lokale GS1 organizatave. E GS1, një kompani pikën e blerjes në rastin e GS1, gjithmonë do të marrë një kompani e IDENTITETIT, e cila përbëhet nga prefiks GS1, sfond të ofruara nga kompania numër. Një GS1-klienti mund saj kompania numër një numër i GS1-vend të blerë dhe pastaj përsëri në shumë vende të tjera, të prodhuar[1].

Në vitin 1973 Kodi Univerzal i Produkteve KUP 12-shifror është futur SHBA. Një vit më vonë dhe Europa mendoj mbi një Sistem të ngjashëm, të jetë me KUP të përputhshme. Për këtë KUP-së janë shtuar shifrat deri në 13. Një KUP-A-Kod bëhet në një EAN-Code, duke shtuar një Zero përpara.

Përparësit e NAE/GTIN

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • për të përshpejtuar regjistrimin e Mallrave në arkë
 • jo mbivendosje identifikimin e artikujve
 • siguri më të lartë (më pak Gabimshtypi ose gabime)
 • Lehtësimin e transportit të mallrave, të automatizuar të deponimit
 • nuk ka nevojë për asnjë çmim etikete për mallrat e nevojshme, çmimi duhet të jetë vetëm në raft
 • transparent, standardizimi global (aktualisht 90 % e të gjitha produkteve)

NAE barkodi për shifrimin e GTIN (ish. NAE-13)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet-koderike KUP, NAE-8 dhe NAE-13 gjitha përdorin të njëjtën kodim. Informata e koduar është nga një numer i qartë nën kodin (Barcode).

Çdo shifër është e përfaqësuar nga një  Shtatë-Bit sekuencë. Çdo Shtatë-Bit sekuencë është e gjeneruar nga dy vija dhe dy hapësira. Hapsirat (me të Gjelbër), shkëputen në grupe 6-shifrore.

I gjithë Kodi përbëhet prej 95 barabartë-gjerësin. Secila nga këto zona mund të jetë e zezë (1) ose të bardhë (0). Mund të jetë maksimum prej katër fusha të zeza ngat njëri-tjetri, ata së bashku formojnë një linjë. Në mënyrë të ngjashme, një maksimum prej katër fusha të bardha me njëri-tjetrin dhe së bashku formojnë një hapësirë. Përveç në zonat që shifroj në shifra, janë tri fusha të veçanta kodimi: rezultati i 101 në fillim dhe në fund të kodit dhe serinë e 01010 në mes të Kodeve (ndarës).

Në tabelën e mëposhtme, janë shënuar disa shembuj.

Shifra Model Linja gjerësi rend Kodim

e

13. Seksioni
majtas djathtas majtaspadrej./
djathtas
majtas
drej.

Padrejtë

shuma digjitale
Drejtë

shuma digjitale
(Drejtë shuma digjitale)
0 0001101 0100111 1110010 3211 1123 UUUUUU GGGGGG
1 0011001 0110011 1100110 2221 1222 UUGUGG GGGGGG
2 0010011 0011011 1101100 2122 2212 UUGGUG GGGGGG
3 0111101 0100001 1000010 1411 1141 UUGGGU GGGGGG
4 0100011 0011101 1011100 1132 2311 UGUUGG GGGGGG
5 0110001 0111001 1001110 1231 1321 UGGUUG GGGGGG
6 0101111 0000101 1010000 1114 4111 UGGGUU GGGGGG
7 0111011 0010001 1000100 1312 2131 UGUGUG GGGGGG
8 0110111 0001001 1001000 1213 3121 UGUGGU GGGGGG
9 0001011 0010111 1110100 3112 2113 UGGUGU GGGGGG
NAE-13 Barkodi. E gjelbërta mbledhë linjat bashkë për të formuar një karakter.                        E numerals janë bërë nga 7 Copa e secilit. E cursive mënyra e të shkruarit shifrat 0, 9 dhe 4 në të majtë Blloku është vetëm për të ilustruar se kjo është pikërisht koduar.
  • 0 >> 0001101 >> shuma digjitale=3 >> padrejtë (U)
  • 0 >> 0100111 >> shuma digjitale=4 >> drejtë (G)
  • 3 >> 0111101 >> shuma digjitale=5 >> padrejtë (U)
  • 9 >> 0001011 >> shuma digjitale=3 >> padrejtë (U)
  • 9 >> 0010111 >> shuma digjitale=4 >> drejtë (G)
  • 4 >> 0011101 >> shuma digjitale=4 >> drejtë (G)

Kontrolloni shifror

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kontrolloni shifror të GTIN (ish. NAE) është shifrori i fundit . Ajo është e llogaritur duke shtuar shifra individuale nga e djathta në të majtë, duke filluar me parafundit (), të alternuara me 3 dhe 1, dhe më pas këto produkte janë shumëzuar dhe në fund janë shumuar nga:

Kontrolloni Shifror  shumë më të afërt të shumtës 10.

Mostra për këtë qëllim:

Shembull: EAN 5 449000 09624-1

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
4 ⋅ 3 + 2 ⋅ 1 + 6 ⋅ 3 + 9 ⋅ 1 + 0 ⋅ 3 + 0 ⋅ 1 + 0 ⋅ 3 + 0 ⋅ 1 + 9 ⋅ 3 + 4 ⋅ 1 + 4 ⋅ 3 + 5 ⋅ 1 =
12 + 2 + 18 + 9 + 0 + 0 + 0 + 0 + 27 + 4 + 12 + 5 = 89

Tjetër thjeshtëzim prej 10 është 90, kontrolloni shifror 90 − 89 = 1

përndryshe, për 13-shifror NAEs:

Shuma e të gjitha vendeve të padrejta = 5+4+0+0+9+2 = 20
Shuma e të gjitha shifrave të drejta ⋅ 3 = (4+9+0+0+6+4) ⋅ 3 = 69
Gjithsej = 20 + 69 = 89
Thjeshtëzimi i ardhshëm prej 10 = 90
Kontrolloni shifror = 90 − 89 = 1

Kontrolloni shifror llogaritjes në spreadsheet programet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

=$A$1*10 - MBETJA(PJESË($A$1;1;1) + PJESË($A$1;3;1) + PJESË($A$1;5;1) + PJESË($A$1;7;1) + PJESË($A$1;9;1) + PJESË($NJË$1;11;1) + 3*(PJESË($A$1;2;1) + PJESË($A$1;4;1) + PJESË($A$1;6;1) + PJESË($A$1;8;1) + PJESË($A$1;10;1) + PJESË($NJË$1;12;1));-10)

Individuale dëshmi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ GS1 Përgjithshme të Specifikimit.