OSCAL

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
OSCAL
Filloi në 2014 [1]
Tipi Event
Vendodhja Tirana (Shqipëri)
Website OSCAL
Foto me pjesëmarrësit e OSCAL 2016

OSCAL (Open Source Conference Albania) është një konferencë vjetore që organizohet në Shqipëri, për të promovuar programet me kod të hapur, kulturën me frymë të lirë dhe njohurinë e hapur, një lëvizje globale e cila ka nisur rreth 25 vjet më parë. OSCAL konsiderohet si një nga konferencat e pakta teknollogjike që kanë përfshirje të madhe të vajzave në krahasim me konferenca të tjera të ngjashme. [2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edicioni i parë u zhvillua në 3-4 maj 2014 në Tiranë. [3]
Edicioni i dytë u zhvillua në 9-10 maj 2015 me rreth 350 pjesëmarrës ku në fokus ishte decentralizimi. [4]<rf>https://pcworld.al/edicioni-i-dyte-te-oscal-do-te-vere-theksin-tek-impakti-social-i-fuqise-se-decentralizimit-ne-vendimarrje/</ref>
Edicioni i tretë u zhvillua në 14-15 maj 2016.[5][6]
Edicioni i katërt u zhvillua në 13-14 maj 2017. Tematika e konferencës ishte 'Internet of People'.[7]
Edicioni i pestë u zhvillua në 19-20 maj 2018. Tematika e konferencës ishte 'Open By Default'.[8]
Edicioni i gjashtë do të zhvillohet në 18-19 maj 2019. Tematika e konferencës është Teknologjia Etike. [9]


Çdo vit numri i pjesëmarresve rritet, gjithashtu dhe numri i prezantimeve dhe punëtorive. Vitin e dytë u organizuan 3 prezantime njëkohesisht për shkak të numrit të madh të kërkesave për të prezantuar.[10]

Historia e konferencës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 2014 - Iu vendos emri OSCAL. Dhe u organizua nga një skuadër me 4 veta.
 • 2015 - U shtua një dhomë tjetër prezantimesh. Skuadra organizuese ishte me 10 veta dhe kishte 25 vullnetarë.
 • 2016 - Skuadra organizuese ka 8 veta.

Financimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hyrja në event është e lirë dhe pa pagesë, por regjistrimi është i detyrueshëm. Është e financuar nga sponsorët që e pranojnë natyrën jo-komerciale të eventit. Çdo gjë është e organizuar dhe ngritur nga skudra organizative dhe vullnetarët.

Konferenca të tjera të ngjashme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. FOSDEM

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "about OSCAL".
 2. ^ https://www.sitepoint.com/sourcehunt-conferences-oauth2-in-slim-static-analyzers-etc/
 3. ^ https://pcworld.al/filluan-regjistrimet-per-oscal-2014-konferenca-e-pare-shqiptare-qe-i-kushtohet-open-source/
 4. ^ http://digjitale.com/oscal-focused-decentralized-technologies/
 5. ^ https://portalb.mk/269093-organizohet-edicioni-i-trete-i-open-source-conference-albania/
 6. ^ https://pcworld.al/ne-14-15-maj-2016-edicioni-i-trete-i-open-source-conference-albania/
 7. ^ https://businessmag.al/ditet-kalojne-shpejt-oscal-2017-eshte-duke-ardhur/
 8. ^ https://pcworld.al/oscal-2018-pergatitjet-per-edicionin-e-5-te-te-konferences-nderkombetare-open-source-conference-albania/
 9. ^ https://oscal.openlabs.cc/
 10. ^ http://digjitale.com/oscal-open-source-conference-albania-day-1/