Objektet kulturoro-historike islame të Sanxhakut të Pazarit të Ri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Objektet kulturoro - historike islame të Sanxhakut të Pazarit të Ri

Me depërtimin e Turqëve edhe në këto vise filloi depërtimi i kulturës së re, islame.

Bartësit e kësaj kulture filluan t’ia ndrroj pamjen duke i dhën veçori të sitlit oriental. Ngritja e ndërtesave të reja banimi dhe objekteve fetare – xhami, bezistane,ura, karavan saraje, hamame, banjo publike dhe objete tjera në fillim ishin vetëm turke , ndërsa më vonë u bënë edhe objkte të popuullsisë vendase.

Pushtuesit e pasur filluantë ngritin edhe vendbanime krejtësisht të reja. Këto vendbanime kryesisht i ngritnin rreth lugina vet ë lumenjëve , në ato vende ku zakonisht kalonin rrugët kryesore që u shërbenin ushtrisë turke dhe karavaneve të tregëtarëve.

Menjiher pas themelimit të Pazarit të Ri , që themeluesi i tij Isa-beu e quajti Jeni Pazar- ishërbeu ushtrisë së organizuar turke is bazë e sigurtë për plotësimin njësive të vjetra dhe përgaditjen e njësive të reja. Nuk kaloi shum kohë nga themelimi , në ktë filluan të vijnë njerz me qëllim të kontraktojnë mardhënje të reja tregëtare edhe nga tregëtarët e ubrovnikut të cilët u vendosën dhe sollën bashkëpronar të rinjë.

Zhvillimi i shpejt i zejtarisë , lulzimi i tregëtisë , në udhëkryq të rrugëve dhe rrugë shum të frekventuara dhe pozita shum e përshtatshme , mundësuan që ky vendbanim në fillim i vogël që shum shpejt të shëndrrohet qendër shum të rëndësishme.

Xhamitë e Pazarit të Ri[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. Xhamia e Ahmed Vojvodës
 2. Xhamia Altun-alem
 3. Xhamia e Arabit
 4. Xhamia e Beratit
 5. Xhamia në Sebeqevë
 6. Xhamia në Shutenoc
 7. Xhamia e Dibak Ishakut
 8. Xhamia e Ferhadisë (Trebinjës)
 9. Xhamia e Gazi Sinan begut
 10. Xhamia e Haxhi Huremit
 11. Xhamia e Haxhi Kadrisë
 12. Xhamia e Iskrës
 13. Xhamia e Bi të Sanxhakut
 14. Xhamia e Lejlekut
 15. Xhamia e Melajës
 16. Xhamia e Mulla Ibishit
 17. Xhamia e Pallnkës
 18. Xhamia e Paricës
 19. Xhamia e Pashës
 20. Xhamia e Potokut